Barion Pixel
Családvédelem helyett családbüntetés: rosszul járnak a gyermekeket vállaló pedagógusok, a DK törvénymódosítással védené őket

Családvédelem helyett családbüntetés: rosszul járnak a gyermekeket vállaló pedagógusok, a DK törvénymódosítással védené őket

2019.04.13.

Családvédelem helyett családbüntetés: rosszul járnak a gyermekeket vállaló pedagógusok, a DK törvénymódosítással védené őket

 

A jelenlegi előrelépési rendszer súlyos hátrányt jelent a gyermeket vállaló, gyedre és gyesre menő pedagógusoknak, akiknek egy szakmai fokozat teljesítéséért hat évet kell dolgozniuk az előrejutásáért és némi fizetésemelésért. Hogy ez miért van így, annak okairól Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese beszélt a médiának.

– Ez a pedagógusminősítési rendszer csak 2013 óta létezik, s akkor az előtte megszerzett időt is beszámították. De 2019-től már csak a 2013 után megszerzett szakmai gyakorlat számít,

tehát ha egy pedagógus gyesen vagy gyeden volt, akkor elesik az előrejutástól, s nem is kapja meg azt a fizetésemelést, ami járna neki. Ez tökéletesen ellentétes a kormány gyermekvállalást támogató lózungjaival, hiszen milyen az a gyermekvállalást „segítő” program, amely épp a gyermekvállalásért fosztja meg a pedagógusokat az előrejutástól?!

 

A Fidesz vizet prédikál és bort iszik, hiszen úton-útfélen harsogja a gyermekvállalás támogatását meg a családok védelmét, közben pedig megvonja az előlépés lehetőségét azoktól, akik gyermeket vállalnak – jelentette ki Arató Gergely. – Mi, európai magyarok elutasítjuk, hogy hátrányos helyzetbe hozzák azokat a pedagógusokat, akik gyermekeket vállalnak, s otthon maradnak velük, még akkor is, ha előtte megfelelő szakmai gyakorlatot szereztek.

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány tisztelje a pedagógusok munkáját, és olyan törvénymódosítási javaslatot nyújt be, amely garantálja, hogy azok a pedagógusok is előreléphessenek, aki az elmúlt években gyesen vagy gyeden voltak gyermekükkel.


– Mondjuk, van két pedagógus, az egyik 2008-óta tanít, azaz több mint 10 éves gyakorlata van, de 2012-ben elment három év gyesre, így ő most nem léphet előre a Pedagógus II. fokozatba, miközben a másik pedagógus, aki csak 2011-tól dolgozik, de nem vállalt gyereket, nem volt gyesen, 2013-ban belépett a Pedagógus I.-be, annak máris megvan a kellő szakmai gyakorlata, feljebb léphet és havi 27 ezer forinttal többet vihet haza – illusztrálta a helyzet abszurditását egy példával Arató Gergely.

Elfogadhatatlan, hogy azok a pedagógusok kerüljenek hátrányos helyzetbe, akik gyermeket vállalva gyesen vagy gyeden voltak. A Demokratikus Koalíció határozottan elutasítja ezt a megkülönböztetést, s azért támogatjuk az Európai Egyesült Államokat, mert épp az Európai Parlament állt ki múlt heti határozatában amellett, hogy a munkavállalókat ne érje hátrány a gyermekvállalás miatt.

 

A DK-s politikus szerint ezt Magyarországon is érvényesíteni szeretnék.

Arató Gergely
frakcióvezető-helyettes, országgyűlési képviselő
DK

RSS
Kapcsolódó politikusok