Barion Pixel
Börtön a láthatáron? A DK kezdeményezte vizsgálatok után most már az Európai Bizottság vizsgálja Tibocz István sötét ügyleteit

Börtön a láthatáron? A DK kezdeményezte vizsgálatok után most már az Európai Bizottság vizsgálja Tibocz István sötét ügyleteit

2019.04.09.

Börtön a láthatáron? A DK kezdeményezte vizsgálatok után most már az Európai Bizottság vizsgálja Tibocz István sötét ügyleteit

 

Nehezen eltussolható bizonyítékokat találtak a korábban a miniszterelnök veje által birtokolt Eliosnál, ezért a DK az adatok nyilvánosságra hozatalát kéri az Európai Bizottságtól. Erről tájékoztatott Molnár Csaba ügyvezető alelnök, EP-képviselő, a DK európai parlamenti listájának második jelöltje.

– Az Index megírta, hogy az Európai Bizottság nemrég számítógépeket, adathordozókat, tehát bizonyítékokat foglalt le az Eliosnál. Erre a névre mindenki emlékszik; ezzel a céggel és a közvilágítási pályázatokkal szerzett milliárdokat Tiborcz István, a kormányfő veje, mint utóbb kiderült, korrupt módon.

Az ügyben az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomozott, meg is állapították, hogy szabálytalanul használták fel az uniós támogatásokat, azaz mondjuk ki világosan: ellopták. Természetesen ebben a Polt Péter fideszes főügyész vezetett ügyészség semmi kivetnivalót nem talált


Hiába állapította meg EU korrupcióellenes hivatala, hogy csalás történt, az eljárás lefolytatását Polt Péter Magyarországon megakadályozta – mondta Molnár Csaba.

 

Az EP-képviselő szerint azonban a Bizottság most az ügy egy másik részét kezdte el vizsgálni, s arra a következtetésre jutottak, hogy nem csupán csalás történt, hanem kartellezés is, azaz a versenyszabályok megsértése. – Ha a nyomozás végén kiderül, hogy a miniszterelnök veje összejátszott az ügyletek többi szereplőivel, felosztották maguk között a piacot, hogy minél drágábbak legyenek a projektek, s ezzel egyre több pénzt lophassanak el, akkor az Európai Bizottság súlyos büntetést szabhat ki a cégre.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul, kérve a lefoglalt anyagok és a nyomozás eredményének nyilvánosságra hozatalát. Mi, magyarok is európai polgárok vagyunk, jogunk van tudni, ha a korrupt miniszterelnök családja a csaláson túl még kartellezéssel is megkárosította a magyar embereket. Sem Orbán Viktor, sem veje nem állhat az uniós és a magyar törvények fölött, ezért elvárjuk, hogy az Európai Bizottság tájékoztasson bennünket ebben az ügyben.


Molnár Csaba közölte: korábban a Tiborcz-cég elleni uniós nyomozás is az ő EP-képviselői kezdeményezésére indult, s ebben az ügyben is mindent meg fog tenni azért, hogy a kartell-ügy részletei nyilvánosságra kerüljenek.

– A kormány már elismerte, hogy a miniszterelnök vejének látványos gazdagodására a csalás, a korrupció és a gátlástalan lopás árnya vetül, s ezt azzal ismerték el, hogy az említett ügyletnek az EU-támogatásokból lehívható részét inkább veszni hagyták, azaz inkább kidobták a pénzt az ablakon, megkárosítva a magyar embereket, csupán azért, hogy a miniszterelnök vejének csuklóján ne csattanjon bilincs. 

 

A kartell-ügy azonban más, itt ugyanis Polt Péter már nem tudja megakadályozni a nyomozást, mint a korrupciós ügy esetében megtette. Itt az Európai Bizottság nyomoz és hoz döntést, a végén pedig a büntetést is ők fogják kiszabni.


Minden információt be fogunk gyűjteni az újabb Elios-ügyről, és nem nyugszunk, míg a bűnösök nem kerülnek börtönbe. Orbán Viktort, Tiborcz Istvánt és még jó néhány embert csakis a kormányváltás választja el a börtöntől, s ez talán már nincs túl messze – jelentette ki Molnár Csaba. 

RSS
Kapcsolódó politikusok