Barion Pixel
Az áldozatot büntetik: 11 milliós bírságot szabott ki a NAIH a DK-nak

Az áldozatot büntetik: 11 milliós bírságot szabott ki a NAIH a DK-nak

2019.04.02.

Az áldozatot büntetik: 11 milliós bírságot szabott ki a NAIH a DK-nak

 

Már szinte hozzászoktunk ahhoz, hogy az Állami Számvevőszék egymás után bírságolja az ellenzéki pártokat, így a Demokratikus Koalíciót is, most viszont a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) sújtott minket pénzbüntetéssel, mert hackerek feltörték a DK internetes oldalát – mondta sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti képviselő.

– Az időzítés nem véletlen, hiszen éppen az európai parlamenti választások előtt két hónappal jutott eszébe az adatvédelmi hatóságnak, hogy súlyosan megbüntessen, 11 millió forintra, ráadásul arra is odafigyelt, hogy ezt a pénzt ne lehessen a kampány után befizetni, mivel csak 30 napos fizetési határidőt adott. 

Amikor leégett az irodánk, az ÁSZ kezdett el fenyegetőzni, hogy bírságolni fog, ha valamilyen papírunk hiányzik. Amikor hackerek törvénytelenül adatokat loptak el tőlünk, akkor az adatvédelmi hatóság bírságol minket. Ha legközelebb elüt minket az utcán egy autó, akkor kinek kell majd bírságot fizetnünk, a közlekedési hatóságnak? 

– tette fel a kérdést Molnár Csaba. – A DK-t érik támadások, a DK-t éri folyamatosan kár, s ahelyett, hogy ezeket vizsgálnák ki, a hatóságok a DK-ra szabnak ki hatalmas, kifizethetetlen bírságokat. Felháborító, hogy 

az adatvédelmi hatóság így avatkozik bele a kampányba, s próbálja ellehetetleníteni a Demokratikus Koalíció választási esélyeit. A hatóságnak nem a DK-t kellett volna megbírságolnia, hanem fel kellett volna jelentenie azt a hackert, aki betört a DK oldalára, s már zajlania kellene a büntetőeljárásnak. 

Molnár Csaba elmondta, erről azonban nem tudnak, arról sem, hogy ilyen eljárás folyna. A DK szerint újabb állami intézmény vezetője, most a NAIH-ot vezető Péterfalvi Attila mutatta meg, hogy nem a magyar népet, hanem Orbán Viktort és illiberális rendszerét szolgálja. 

Polt Péter, Domokos László, Péterfalvi Attila – az utókor mindegyikőjükről tudni fogja, hogy egy-egy demokratikus intézményt állítottak a fideszes pártállam szolgálatába. Egyet tehetünk, bíróságon fogjuk megtámadni az adatvédelmi hatóság döntését, mert európai magyarok vagyunk, s a legnagyobb pártállami ellenszélben is menni fogunk előre

– jelentette ki Molnár Csaba. Hozzátette, érdekesnek tartja, hogy ebben az ügyben egyetlen hackert sem vitt el a rendőrség az otthonából, ez csak akkor sikerült, amikor egy etikus hacker akart segíteni a BKV-nak. – Arról sem hallottunk, hogy ennél jóval súlyosabb ügyekben az adatvédelmi hatóság megbírságolta volna a fővárosi önkormányzatot, a BKV-t vagy a T-Systems-et. S érdekes módon akkor sem hallottunk semmiféle büntetésről, amikor a Fidesz a nemzeti konzultációnak nevezett hazugságot kitöltők adatait orosz szerverekre küldte. Az adatvédelmi hatóság csak akkor lát munkához, ha egy ellenzéki párt ellehetetlenítésére kap utasítást.

A Demokratikus Koalíció bíróságon fogja megtámadni az adatvédelmi hatóság bírságát. Ettől még felháborító és gyomorforgató, hogy politikai megrendelésre bírságolják meg a DK-t.

Molnár Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy ez egy régebbi, tavaly nyáron történt ügy, egy inaktív oldalt törtek fel, ezért is feltűnő a bírság időzítése a kampány előtt, ráadásul a minden törvényt betartó DK-t érte kár az adatok ellopásával és nyilvánosságra kerülésével. Hangsúlyozta: az adatvédelmi hatóság feladata az lenne, hogy megvédje a DK-t, és a hackerek ellen tegyen feljelentést, ehelyett pontosan az ellenkezője történt. Azt is elmondta, a DK azért nem tett feljelentést a hacker ellen, mert ez az adatvédelmi hatóság feladata lett volna. – Hittünk a jogállamiság maradékában, de már látjuk, hogy ez a hatóság is a pártállam kiszolgálója lett – mondta a DK ügyvezető alelnöke.  

RSS
Kapcsolódó politikusok