Barion Pixel
Gyurcsány Ferenc: Ne támogassák azt a kormányt, amelyik játszani akar a történelemmel!

Gyurcsány Ferenc: Ne támogassák azt a kormányt, amelyik játszani akar a történelemmel!

2019.04.01.

Gyurcsány Ferenc: Ne támogassák azt a kormányt, amelyik játszani akar a történelemmel!


– A kormány évek óta nincs beszélő viszonyban saját országával és az ellenzékkel, meg sem kísérelem ezt a beszélő viszonyt helyreállítani, s nem is a kormányhoz, hanem a választókhoz szeretnék szólni az EP-választások előtti utolsó parlamenti ülésnapon. Ne támogassák azt a kormányt, amelyik játszani kíván a történelemmel! – kezdte napirend előtti felszólalását Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a történelem nagyobb úr, mint a politika. – Vannak és voltak az elmúlt években olyan politikusok, akik ezt megpróbálták, de rajtavesztettek. Ebbe a sorba fog most beállni a magyar kormányfő is. 

Játszani próbált a történelemmel a Brexit-népszavazást kiíró David Cameron brit kormányfő, s megoldhatatlan csapdahelyzetbe sodorta országát. 

Erdogan török elnök is játszani próbált a történelemmel, s több mint tízéves regnálása alatt harmadára csökkent a török líra értéke. Ez annyit jelent, mintha egy euróért ezer forintot kellene fizetni. Játszik a történelemmel Trump amerikai elnök is, de közben az amerikai külkereskedelmi deficit nem csökkent, hanem növekedett.

– Nem állítom, hogy a kormányfő ki akarja vinni Magyarországot az Európai Unióból, de szándékától függetlenül is ez lehet ennek a játéknak a vége, a Brexit után hívjuk Huxitnak. 

Orbán már rég óta nem ura európai politikájának, nem az a kérdés, hogy ő mit akar, hanem az, hogy mi lesz tetteinek a következménye, 

akár nem kívánt következménye is – figyelmeztetett beszédében a volt miniszterelnök. – 28 ország a békés együttműködést próbálja megőrizni Európában, de a magyar kormányfő ezt veszélyezteti. Nehéz volt az elmúlt húsz év a világban, értem sokak csalódását, akik új utakat keresnek, kevesen gazdagodtak, a többség egy helyben jár, de 

a kiutat nem a szélsőséges, radikális és EU-ellenes erőkben fogják megtalálni, hanem a demokratikus közép pártjaiban, akik értik, hogy újra kell rendezni a viszonyokat 

szegények és gazdagok, befolyásosak és kiszolgáltatottak között, erre pedig egy ország egymagában nem képes, csak a nemzetek közös szövetsége. Magyarországon ma a nagy multinacionális cégek harmadannyi társasági adót fizetnek, mint a magyar kis- és középvállalkozások. 

Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy ezt a helyzetet az a Fidesz-kormány idézte elő, amely állítólag a magyar emberek pártján áll. Hozzátette: a hazafiság nem folyamatos bánat a múlt miatt, nem gyávaság nem és nem revans, hanem küzdelem azért, hogy gyermekeinknek, unokáinknak jobb élete legyen, ezt pedig csakis a többi európai nemzettel közösen lehet elérni.

– Amikor Európai Egyesült Államokról beszélünk, akkor egy olyan nemzeti szövetséget értünk, amelyik fel tudja venni a versenyt a világ legbefolyásosabb hatalmaival, az Egyesült Államoktól Kínáig. 

Nem eladni akarjuk a magyar szuverenitást, hanem másokkal közösen gyakorolni, 

egy Európával egyesült nemzetet, amely megőrzi értékeit, történelmét, nyelvét, kultúráját – mondta a DK elnöke, aki azzal zárta beszédét, hogy a kormány gyáva, és bátorságot ajánlott a magyaroknak.

RSS
Kapcsolódó politikusok