Barion Pixel
Rendkívüli bizottsági ülést kezdeményez a DK, mert Kásler Miklós menekül a képviselők kérdései elől

Rendkívüli bizottsági ülést kezdeményez a DK, mert Kásler Miklós menekül a képviselők kérdései elől

2019.03.30.

Rendkívüli bizottsági ülést kezdeményez a DK, mert Kásler Miklós menekül a képviselők kérdései elől

 

Bár a népjóléti bizottság meghívta múlt heti ülésére Kásler Miklóst, a miniszter a bizottsági ülés előtti napon lemondta részvételét. Bujkál a miniszter a kérdések elől? Erről tartott sajtótájékoztatót Arató Gergely.

A DK frakcióvezető-helyettese szerint Kásler Miklós mintha arra számítana, hogy a parlamenti szünet miatt már nem fog megjelenni a bizottság előtt a következő hetekben. Azonban a jogszabályok teljesen egyértelműek, 

a házszabály 41. szakasza előírja, hogy minden egyes miniszternek évente be kell számolnia az illetékes bizottságoknak. Úgy tűnik, hogy az emberi erőforrások minisztere nem kíván eleget tenni kötelezettségének

és megjelenni a parlamenti bizottság előtt. Ez elfogadhatatlan, hiszen ő maga jelentette be, hogy évente 24 ezer olyan ember hal meg Magyarországon, aki egy jobban működő egyészségügyben megmenthető lenne. Ráadásul ő a felelőse annak az oktatásnak, ahonnan minden nyolcadik diák megfelelő végzettség nélkül kerül ki, s szintén ő a felelős azért, hogy a kormány még mindig nem nyújtotta be az országgyűlésnek a rokkantnyugdíjasok kárpótlásáról szóló javaslatot, miközben erre az Alkotmánybíróság kötelezte, március 31-i határidővel. 

Noha ez mindent elmond Kásler Miklós tevékenységéről, mégsem az a megoldás, hogy a miniszter megfutamodik a kérdések elől, s nem vesz részt a kötelező meghallgatáson – mondta Arató Gergely. 

Nekünk, európai magyaroknak jogunk van minden évben számon kérni a miniszteren a tevékenységét. A Demokratikus Koalíció ezért felkéri a parlament népjóléti és kulturális bizottságát, hogy hívjanak össze rendkívüli ülést, amelyen kezdeményezik a miniszter meghallgatását, aki jelenjen meg, s ne térjen ki törvényi kötelezettsége elől. Ha ennek nem hajlandó megfelelni, akkor jobb, ha minél előbb benyújtja a lemondását. 

Ma az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a szociális szféra válságban van, az emberi erőforrások tárcája egy lehetetlen konstrukció, amelyről a korábbi miniszter, Balog Zoltán is elmondta, hogy nem tud megfelelni feladatainak. A jelenlegi helyzetben nagyon fontos lenne, hogy a miniszter eljöjjön a bizottság ülésére, beszámoljon tevékenységéről, különös tekintettel arra, hogy Kásler Miklós november óta nem vett részt a parlamenti munkában, tehát a plenáris ülésen sem lehetett tőle kérdezni, ott sem adott számot tárcája működéséről – mondta Arató Gergely. – Az embereknek joguk van tájékoztatást kapni a miniszter tevékenységéről, hogy mit tett és mit nem tett az elmúlt egy évben, a miniszternek pedig kötelessége megfelelni a házszabályban előírt kötelezettségnek.

 

 

RSS
Kapcsolódó politikusok