Barion Pixel
Dobrev Klára: adóparadicsom lett Magyarország, európai multiadót kell életbe léptetni!

Dobrev Klára: adóparadicsom lett Magyarország, európai multiadót kell életbe léptetni!

2019.03.27.

Dobrev Klára: adóparadicsom lett Magyarország, európai multiadót kell életbe léptetni!

 

Az Európai Parlament jelentése szerint Magyarország az adóelkerülő multik egyik európai adóparadicsoma lett. A Demokratikus Koalíció álláspontjáról, a multinacionális cégek uniós szintű adóztatásáról Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője tájékoztatta a sajtót.

– Az Európai Parlament által elfogadott jelentés Magyarországot az európai adóparadicsomok közé sorolja. Ezen túlmenően azonban az is szerepel a jelentésben, hogy Magyarországon megmagyarázhatatlan nagyságrendben történnek pénzmozgások, mind befelé, mind kifelé. Biztos vagyok benne, hogy 

ezeknek a megmagyarázhatatlan pénzmozgásoknak egyik része a Fideszhez köthető súlyos tíz- és százmilliárdokat érintő korrupciós ügyekkel kapcsolatosak. 

A másik része pedig azoknak a multinacionális, globális vállalatoknak a különböző pénzügyi tranzakciói, amelyek kihasználják, hogy az Orbán-kormány által létrehozott magyarországi környezetben a nagy európai, multinacionális cégek elenyésző adót fizetnek. Ezek a cégek negyedannyi adót sem fizetnek, mint a magyar kis- és középvállalkozások. A multik számára ez tehát valóban egy igazi adóparadicsom, a magyar állampolgárok számára azonban tragédia, hiszen súlyos milliárdokat vesznek ki közös zsebünkből, amelyet az egészségügyre vagy azt oktatásra fordíthatnánk. Az Orbán-kormány nem az ország, nem a magyar emberek érdekeit szolgálja, hanem elvtelenül kiszolgálja a multinacionális, globális vállalatok érdekeit. 

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, vezessük be uniós szinten az európai multiadót, hogy ne lehessen kikerülni az adófizetést, és mindenki igazságos és tisztességes adót fizessen az Európai Unióban. Az ebből befolyó pénzből lehet finanszírozni az európai családi pótlékot, az európai minimálbért és az európai minimálnyugdíjat. 

Most már az Európai Parlament is kimondta azt, amit mi már évek óta mondunk: az Orbán-kormány adópolitikája súlyos milliárdokkal károsítja meg nem csak a magyar, de az európai polgárokat is – mondta Dobrev Klára.

EZÉRT VAN SZÜKSÉG EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOKRA, HOGY KÖZÖSEN, 500 MILLIÓ ÁLLAMPOLGÁRRAL TUDJUK FELLÉPNI,

s ne egy-egy kis ország egyedül próbálja érdekeit megvédeni, vagy ha rossz kormánya van, akkor meg elvtelenül kiszolgálni a multinacionális cégek érdekeit. Érthető is, hogy a Fidesz erősen támadja az Európai Egyesült Államok tervét, hiszen az szembemegy minden érdekükkel és mutyizásukkal. 

A magyar sajtó is megírta, hogy az EP jelentését a fideszes képviselők is megszavazták. Azonban amikor rájöttek, hogy az többek között európai pénzügyi rendőrséget javasol, támogatja a független európai oknyomozó újságírást, illetve hogy a nemzetközi pénzügyi csalások ellen nem csak az unió szintjén, hanem globális szinten, az ENSZ keretein belül is fellépne, a fideszes képviselők visszafutottak a terembe, módosították a voksukat, és mégsem szavazták meg. – Gondolom, kicsit késve érkezett az utasítás a pártközpontból – jegyezte meg Dobrev Klára. – Márpedig az európai magyarok érdeke az, hogy Magyarországon ne lehessen multiparadicsomot működtetni, sem adót csalni vagy kikerülni, hanem mindenki tisztességesen és egységesen adózzon.

 

RSS