Barion Pixel
Újabb jogfosztás: az ÁSZ javaslatára kitiltanák a képviselőket a közintézményekből

Újabb jogfosztás: az ÁSZ javaslatára kitiltanák a képviselőket a közintézményekből

2019.03.26.

Újabb jogfosztás: az ÁSZ javaslatára kitiltanák a képviselőket a közintézményekből

 

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának mai ülésének egyik napirendi pontja arról szól, hogy a bizottság értelmezze és foglaljon állást az országgyűlési képviselők közintézményekbe való belépési és informálódási jogáról. Erről beszélt újságíróknak Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese, az igazságügyi bizottság tagja.

– Decemberben, januárban, februárban az országgyűlési képviselők többször is éltek ezzel a jogukkal, számon kérték az Orbán-kormány intézményeit, médiáját arról, hogyan végzik munkájukat.

Felháborítónak tartjuk, hogy az igazságügyi bizottság elé kerülő határozati javaslat korlátozná ezt a jogot, s meglehetősen bonyolult és alaptalan jogi érveléssel azt fogalmazza meg, hogy nem is kellene léteznie a lehetőségnek arra, hogy képviselők beléphessenek a közintézményekbe.

Azaz a képviselőknek úgy kellene ellenőrizniük a közintézményeket, hogy nem léphetnek oda be. A bizottság kezdeményezné ezen jogok korlátozását, vagy mondjuk ki: ezeknek a jogoknak a megvonását. Külön szépsége ennek a javaslatnak, hogy tartozik hozzá egy feljelentés is, amely Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék elnökétől, volt fideszes országgyűlési képviselőtől érkezett, amelyben leírja, hogy elemezte az ÁSZ előtt tartott tüntetésen elhangzott beszédeket, s azokat számukra kedvezőtlennek tartja. Vagyis

AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK MÁR AZT GONDOLJA, HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK SZÓLÁSSZABADSÁGÁNAK KORLÁTOZÁSA IS A FELADATAI KÖZÉ TARTOZIK.

Elfogadhatatlan, hogy az egyik fideszes – Domokos László – a másik fideszesnek – Kövér László – tett feljelentése korlátozni akarják a képviselői jogokat – mondta Arató Gergely. – Ez a javaslat ugyanakkor azt is jelzi, hogy jogtalanul dobták ki az ellenzéki képviselőket a közintézményekből, jogtalanul korlátozták az információkhoz való hozzáférésüket, hiszen ha nem így lett volna, akkor most nem kellene törvényt módosítani.

Ezzel azt is elismerik, hogy a képviselők a jogaikkal éltek, amikor számon kérték a köztelevíziót, az Állami Számvevőszéket, az MTI-t, minisztériumokat és kormányhivatalokat. A DK nem kér a Fidesz korlátozásaiból és elfogadhatatlannak tartja, hogy elvonjanak egy, a rendszerváltás óta létező képviselői jogot.

Az ellenzéki képviselők 2,5 millió választópolgárt képviselnek, tehát amikor a Fidesz a képviselők jogait korlátozza, a választópolgárok jogait is elveszi.

Itt a bizottságban is tiltakozni fogunk a javaslat ellen, s ha a Fidesz a parlament elé viszi, ott is minden rendelkezésünkre álló eszközzel tiltakozni fogunk. Mi a választóinkat és a demokratikus európai Magyarországot védjük, s nem hagyjuk, hogy korlátozzák a jogainkat és elhallgattassanak minket – jelentette ki Arató Gergely.

A DK politikusa kérdésre elmondta, nincs kétsége arról, hogyan fog dönteni a bizottság, amely a Házelnök kívánságait máskor is teljesítette már. Az ÁSZ elnöke a levelében Kövér László „szíves intézkedését” kérte, holott Domokos László tudja, hogy ha jogi aggályai vannak, tehet akár polgárjogi, akár büntetőjogi feljelentést.

Ráadásul amikor Domokos László azt állítja, hogy az országgyűlési képviselők jogtalanul jártak el, akkor a jelen lévő rendőri erők parancsnokát is bírálja, hiszen ezeket az akciókat a rendőrség biztosította, amely nem lépett fel semmilyen módon a képviselőkkel szemben.

 

Arató Gergely
országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes
DK

 

RSS
Kapcsolódó politikusok