Barion Pixel
Otthonápolási minimumot követel a DK és a többi ellenzéki párt a kormánytól

Otthonápolási minimumot követel a DK és a többi ellenzéki párt a kormánytól

2019.03.25.

Otthonápolási minimumot követel a DK és a többi ellenzéki párt a kormánytól

 

Hónapok óta folyik a harc azért, hogy a kormány elismerje, az otthonápolás munka. A Demokratikus Koalíció számtalanszor felemelte hangját azokért, akik otthon gondozzák szeretteiket – erről beszélt Varju László, a DK képviselője, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke.

Az otthonápolók lelkileg és fizikailag is olyan megterhelő munkát végeznek, amelyet nem lehet eléggé megbecsülni. A kormány mindeddig azonban csak ígérgetett, s egy olyan törvénymódosítást agyalt ki, amely csak nagyon kevés családnak jelent igazi segítséget. A többségnek igazából egy pelenka árával sem segít. A 2019. január 1-jével életbe lépett törvénymódosítás korántsem megfelelő elismerése annak a munkának, amit az otthonápolók a nap 24 órájában végeznek. Ráadásul a támogatásra szorulók jelentős része, például az autista gyermekeket nevelők kimaradnak a törvényből. Az európai magyarok ezt nem engedhetik, 

mi megelégeltük a kormány üres ígéreteit, ezért az ellenzéki pártokkal közösen benyújtottunk egy határozati javaslatot, az otthonápolási minimumról. Az európai magyarok és a valódi hazafiak követelik, hogy az otthonápolást ismerjék el teljes munkaidős munkaviszonynak!

Követeljük, hogy szüntessék meg az ellátásra szorulók megfelelő kezelését akadályozó kapacitáshiányt, és vizsgálják felül a januárban életbe lépett, igazságtalan díjrendszert! A kormány emelje meg az ápolási díj összegét és alakítsa át azt a diszkriminatív rendszert, amelyet létrehozott, s amely számos beteget és családját az út szélén hagy. Ebben a határozati javaslatban ezt közösen követeljük a kormánytól – jelentette be Varju László.

RSS
Kapcsolódó politikusok