Dobrev Klára: aláírásgyűjtés Európáért, mert a Brexit után jöhet a Huxit

2019.03.22.
Dobrev Klára: aláírásgyűjtés Európáért, mert a Brexit után jöhet a Huxit

A Néppárt semmilyen módon nem vállalhat közösséget a Fidesszel, Orbán Viktor már egyértelműen kínossá vált számukra, saját pártcsaládjának kereszténydemokrata politikusai számára is – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője, miután Brüsszelben az Európai Néppárt szinte egyhangúlag a Fidesz tagságának felfüggesztése mellett döntött.

– Lehet bizonygatni, hogy önfelfüggesztést követtek el, a tények attól még tények maradnak: az a politika, amelyet Orbán Viktor az elmúlt években folytatott, az európai kereszténydemokrata pártok számára elfogadhatatlan. Nézzünk azonban messzebbre, mint a néppárti döntés, és számoljuk csak össze: három eljárás van vagy lesz a Fidesszel szemben. Az első a Sargentini-jelentés nyomán, a 7. cikkely alapján elindított eljárás, amely a Fidesz-kormány tevékenysége miatt azzal fenyeget, hogy Magyarország elveszíti az uniós forrásokat, elveszítjük beleszólásunkat a döntéshozatali folyamatokba, sőt, végső soron az európai uniós tagságunkat is. Most újabb eljárás indult, amely jogállami és demokratikus értékeket, a Fidesz alapvető politikáját vizsgálja. És emlékezzünk arra, hogy maga Manfred Weber néppárti csúcsjelölt jelentette be, hogy a májusi választások után létrehoznak egy olyan testületet, amely – nem is titkoltan Orbán politikája miatt – folyamatosan ellenőrizné, hogy a tagállamok betartják-e az európai demokratikus minimumot.

Ha Orbán Viktor folytatja politikáját, az EP-választások után nagyon komoly vesszőfutás vár rá. Folyamatos vizsgálatok és ellenőrzések jönnek majd – lényegében gyámság alá helyezés –, amilyenekre még nem volt példa. Magyar miniszterelnök még nem hozta magát ilyen kínos helyzetbe – jelentette ki Dobrev Klára.

A Demokratikus Koalíció szerint mindezek miatt megnőtt az európai parlamenti választások jelentősége. Az a tétje, hogy a Brexit mintájára lesz-e Huxit, hogy Orbán Viktor kivezeti-e Magyarországot az Európai Unióból? Hatalmának megtartása érdekében a Fidesz ugyanis mindenre képes, ezért minden magyar állampolgár gondolja ezt végig, és május 26-án szavazzon arra, hogy Európa, maradunk!

Ezért indított a DK egy aláírásgyűjtést, hogy megmutassuk, mi, európai magyarok vagyunk többségben.

Azért van erre szükség, mert minden önkényuralom jellegzetessége – és a Fidesz önkényuralmat épít –, mégpedig az, hogy soha nem ismeri el, h hibázik, soha nem mutat megbánást, mindig tovább kell mennie az úton, és mindig emelnie kell a tétet. Az elmúlt 9 évben Orbán Viktor folyamatosan emelte a tétet, s nehogy azt higgyük, most a fejéhez kap, hogy vissza kell állítania a demokratikus jogállamot, a bíróságok függetlenségét, és elnézést kér mindenkitől, amiért a fideszes ügyészség nem nyomoz fideszes bűncselekmények után, amiért a lakájmédiává aljasult közmédiumok nem adnak teret az ellenzéki pártok véleményének. – Mindez nem fog megtörténni, Orbán tovább fog menni az úton, egészen addig, amíg Magyarország lehetetlen helyzetbe fog kerülni.

AHOGY ORBÁN KIVEZETTE A FIDESZT A NÉPPÁRTBÓL, ÚGY FOGJA KIVEZETNI MAGYARORSZÁGOT AZ EURÓPAI UNIÓBÓL.

Dobrev Klára szerint Nagy-Britanniában pontosan látható, mi történik, ha felelőtlen, populista politikusok játszanak a történelemmel, s aminek a Brexit nevű rémálom lett a vége. – Ugyanígy játszik Orbán és a Fidesz is a történelemmel, de ennek a rémálomnak ne legyen Huxit a vége. Ezért indítottunk aláírásgyűjtést, és kérem az európai magyarokat, mindenhol írják alá, hogy mi Európában maradunk! Május 26-án pedig szavazzanak egy erős Európára, egy Európai Egyesült Államokra, szavazzanak a Demokratikus Koalíció listájára!