Barion Pixel
Két hete sem maradt a kormánynak a rokkantnyugdíjasok kárpótlására, mégsem tesz semmit – személyenként akár egymillió forintot is fizethetnek

Két hete sem maradt a kormánynak a rokkantnyugdíjasok kárpótlására, mégsem tesz semmit – személyenként akár egymillió forintot is fizethetnek

2019.03.18.

Két hete sem maradt a kormánynak a rokkantnyugdíjasok kárpótlására, mégsem tesz semmit – személyenként akár egymillió forintot is fizethetnek

Az Orbán-kormány 2011-ben úgy alakította át a rokkantnyugdíjak rendszerét, hogy egy általa kitalált szempontrendszer szerint ezrével minősítette vissza egészségessé vagy kevésbé rokkanttá az érintetteket. A DK követeli a megkárosított rokkantnyugdíjasok azonnali kárpótlását – erről tartott sajtótájékoztatót Varju László, a DK országgyűlési képviselője, a Költségvetési Bizottság elnöke.

A kormány jogszabállyal intézte el a gyógyulást, intézkedései miatt sokaknak tízezrekkel csökkent a rokkantnyugdíja, de az sem volt ritka, hogy valakinek kevesebb, mint a felére csökkentették, s emiatt lehetetlen helyzetbe került. Egy rokkantnyugdíjas perében az Alkotmánybíróság azonban tavaly novemberben kimondta, hogy a kormány 2011-es átalakítása nem felelt meg az alkotmányos követelményeknek, és idén március 31-ig szabott határidőt a kormánynak, hogy rendezze a helyzetet. Erre már két hét sem maradt, de még semmilyen intézkedés sem látható.

Ebben a kérdésben több tízezer ember érintett, ezért a DK követeli, hogy a kormány kártalanítsa a jogtalanul átminősített rokkantnyugdíjasokat. Szégyen, hogy az Orbán-rendszer meglopta saját állampolgárait, most pedig érvényes alkotmánybírósági döntés ellenére sem hajlandó kárpótolni az érintetteket.

Varju László kijelentette: a Demokratikus Koalíció szerint ameddig Magyarország az Európai Unió tagja, addig a magyar kormánynak is kötelessége európai polgárként bánni az állampolgáraival. 
– Európai magyarok vagyunk, és ha rokkantsági ellátásra szorulunk, akkor azt senki nem veheti el tőlünk, még az Orbán-rendszer sem! Mi, hazafiakként minden olyan magyart képviselünk, akit ez a kormány meglopott, ezért hazafias kötelesség a rokkantnyugdíjasok melletti kiállás is.

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet egy törvénymódosítással és egy önkényesen kitalált szempontrendszerrel rokkant emberek állapotát átminősíteni. Ennek a szempontrendszernek az egyetlen célja az volt, hogy a kormány komoly megszorításokat hajtson végre a megváltozott munkaképességű embereken.

Konkrét példákat mondva: sokan a rokkantnyugdíjukon felül elvesztették a havi egy ingyenes utazást a MÁV-on, ez távolságtól függően okozott kár mindazoknak, akiktől elvették ezt a lehetőséget. Ami pedig a városon belüli utazást illeti,  3400 helyett már 9500 forintot kell fizetniük, csak ez az egy intézkedés 2012 óta havi több mint 6000 forint kárt okozott az érintett embereknek. Ugyanebbe a sorba illeszkedik a 6000 forintos gyógyszertámogatás elvesztése, amely igen érzékeny veszteség abban az esetben, amikor havonta akár több tízezer forintba kerülnek a gyógyszerek – sorolta Varju László. 

Ráadásul nehezebb lett a munkavállalás lehetősége is, mivel ha a visszaminősítés miatt kiesett pénz pótlására valamilyen munkát keresnek maguknak, akkor azonnal elveszítették minden egyéb megmaradt járandóságukat. Ezzel végtelenül nehéz helyzetbe hozták azokat a jogszabállyal egészségesnek nyilvánított embereket, akiknek sokszor már évtizedek óta a rokkantnyugdíjukból kellett megélniük.

Mindezzel a kormány óriási kárt okozott, amelyet fokoz azzal, hogy az Alkotmánybíróság március 31-ig adott határideje ellenére semmiféle lépést nem tett a szükséges kártalanítások érdekében. 

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány kártalanítsa a jogtalanul átminősített rokkantnyugdíjasokat: nem lehet törvénytelenül elvenni ezeket a nyugdíjakat. A mindenkori magyar kormány felelős az állampolgáraiért, mi, európai magyarok ezért követeljük, hogy ennek a felelősségnek a kormány tegyen is eleget, akárcsak az Alkotmánybíróság által kiszabott kötelezettségének.

Újságírói kérdésre válaszolva Varju László elmondta: mivel közel százezer emberről beszélünk, ez a kártalanítás egyes embereknél akár az egymillió forintot is elérheti, de például azért már nem is lehet kártalanítani valakit, mert azt elmúlt években nem tudta igénybe venni az évi 12 alkalmas ingyenes MÁV-utazást. – Ezért gondoljuk, hogy az érintetteknek 500 ezer és egymillió forint közötti kárpótlás jár, de kérdést fogok intézni a miniszterhez, s elvárom, hogy pontosan számolják ki a kártalanítás összegét. 

 

RSS
Kapcsolódó politikusok