Barion Pixel
Gyurcsány: ha a Fidesz marad a néppártban, akkor nem szabad megválasztani Manfred Webert az EB élére

Gyurcsány: ha a Fidesz marad a néppártban, akkor nem szabad megválasztani Manfred Webert az EB élére

2019.03.12.

Ha a Fidesz a néppártban maradhat, az európai demokraták ne szavazzanak a hozzá tartozó pártokra, se Manfred Weberre – mondta Gyurcsány Ferenc a néppárti csúcsjelölt látogatása kapcsán

 

Manfred Weber és Orbán Viktor találkozója nem csupán a magyar kormányfő vizsgája, hanem az Európai Néppárt vizsgája is – reagált az Európai Néppárt csúcsjelöltjének magyarországi látogatására Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt miniszterelnök.

Hogy mi mit gondolunk a magyar kormányról, azt nem befolyásolja, hogy a Fidesz a néppárt tagja marad-e vagy kipenderítik onnan. Számunkra a néppárt véleményétől függetlenül egyértelmű, hogy a Fidesz nem európai, nem keresztény és nem demokratikus párt. A mai találkozó eredményétől függetlenül nem kétséges, hogy a Fidesz az egységes és erős Európa ellensége volt és maradt.

– A Fidesz Putyin és Erdogan szövetségese, elrabolta és megerőszakolta a demokratikus Magyar Köztársaságot, felszámolta a jogállamot, megcsúfolta és megcsúfolja az emberi-keresztényi együttérzést és szolidaritást. A mai találkozó nem Orbán Viktorról szól, hanem az Európai Néppártról, a német konzervatív pártokról és Manfred Weberről. Nekünk, magyaroknak van egy közmondásunk, miszerint madarat tolláról, embert barátjáról. De ez a közmondás létezik németül is, angolul is, úgyhogy érteni fogják, ha azt mondjuk nekik, hogy számunkra ez a találkozó elsősorban ezt jelenti. Ha az Európai Néppárt, a német konzervatívok és maga Weber barátként tekint a Fideszre, akkor világosan tudhatjuk: nekünk ők nem a barátaink – fogalmazott a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc valamennyi európai demokratát megszólítva azt kérte tőlük, hogy amennyiben a Fidesz a néppártban maradhat, ne szavazzanak a néppárthoz tartozó európai pártokra. Azt is kérte a választás után létrejövő új Európai Parlamenttől, hogy ne szavazzák meg Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének, mert aki Európa-ellenes pártok segítségével kíván Európa egyik vezetője lenni, az nem tudja hitelesen képviselni az egységes és erős Európa koncepcióját. Ezt a felhívást a DK elküldi az Európai Parlament képviselőinek és frakcióinak.

Újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta, kíváncsi rá, hogy a néppárt még hisz valamiben, vagy eladta a lelkét harminc ezüstért, illetve ennyi mandátumért. Folyamatosan növekszik azoknak a pártoknak a száma, amelyek nem szeretnék a néppártban látni a Fideszt, így érteni fogják a DK felhívását. 

A Fidesz olyan bajkeverő lett, amely megakadályozza a Néppártot és tagjait saját programjuk képviseletében. Ezért kell világossá tenni, hogy aki összeáll Orbán Viktorral, az Európa sírásójával áll össze. 

 

Gyurcsány Ferenc

elnök

DK

 

RSS
Kapcsolódó politikusok