Dobrev Klára: A magyar munkaerő kivándorlását csak az európai minimálbérrel lehet megállítani

2019.03.07.

Az európai minimálbér bevezetéséről tartott sajtótájékoztatót Dobrev Klára. A Demokratikus Koalíció európai parlamenti listavezetője az Eurostat adataira hivatkozva elmondta: már a román gazdaság jelentős része is megelőzte a magyar gazdaság egy főre jutó GDP-jét.

Bukarest lehagyta Budapestet, Erdély pedig lehagyta a teljes magyar vidéket.

Dobrev Klára szerint ennek az a következménye, hogy a magyar munkavállaló kevesebbet tud vásárolni, mibnt a román dolgozó, így a magyarok már nem csak Nyugat-Európátban keresnek maguknak munkát, hanem már Romániában is.
– A folyamat már elindult, láthattuk mi történt az elmúlt években Észak-Magyarországon, ahonnan Szlovákiába mentek el a dolgozók, most pedig a folyamat átterjedt a Duna–Tisza közére is, ahonnan Romániába mennek munkát keresni – mondta Dobrev Klára. Románia már nem csak az egészségügyből, hanem minden szakmából elszívja a munkavállalókat Magyarországról. Már tavaly nyáron tele volt azzal a magyar sajtó, hogy csak Békés megyéből százak járnak át Romániába dolgozni, ez a folyamat pedig egyre inkább fel fog gyorsulni.

Ez a kérdés nem pusztán munkaerőpiaci probléma. Itt emberekről, sorsokról beszélünk, elmaradt vasárnapi ebédekről, öregségükre egyedül maradó szülőkről, nagyszülőkről, akik csak az interneten láthatják az unokáikat. Itt minden külföldre távozó magyar munkavállaló egy-egy kisebb-nagyobb családi tragédiát jelent.

– A Demokratikus Koalíció éppen ezért küzd az Európai Egyesült Államokért, amely képes lenne európai minimálbért biztosítani. Nekünk pedig azért kell az Európai Unióban lennünk, mert akkor mi is részesülhetünk az európai minimálbérből, amelynek programját már Emmanuel Macron, Európa egyik legbefolyásosabb politikusa is képviseli – jelentette ki Dobrev Klára.

Nem engedhető meg, hogy a magyaroknak azért kelljen elvándorolniuk az országból, hogy európai életet élhessenek. Az Európai Egyesült Államok éppen arról szól, hogy itt helyben lehessen európai szintű, minőségű életet élni. A Demokratikus Koalíció listavezetőjeként azért küzdök az Európai Egyesült Államokért, mert képes állampolgárainak európai minimálbért és európai minimálnyugdíjat biztosítani, a családoknak pedig képes európai családi pótlékot fizetni. Mindezek fedezetére pedig képes egész Európában behajtani az adót az adóelkerülő multiktól.

– Ha itthon akarjuk tartani a gyermekeinket, nekünk európai magyaroknak nincs más választásunk, mint hogy az Európai Egyesült Államok része legyünk. Ha elszalasztjuk ezt a lehetőséget,

ha hagyjuk, hogy Orbán rendszere eltávolodjon Európától, akkor nem csak az uniós tagságunkat fogjuk elveszteni, hanem gyermekeinket, szüleinket, apákat és anyákat, honfitársaink jelentős részét

– mondta Dobrev Klára.