Barion Pixel
Hét plusz egy pontos családpolitikai intézkedéscsomagot javasol a DK

Hét plusz egy pontos családpolitikai intézkedéscsomagot javasol a DK

2019.03.04.

Hét plusz egy pontos családpolitikai intézkedéscsomagot javasol a DK

 

Bele se gondolunk, mi lenne, ha ez a kormány csak egy kicsivel is kevésbé családbarát. 

Gyurcsány Ferenc , a Demokratikus Koalíció elnöke, frakcióvezető parlamenti sajtótájékoztatóján élesen bírálta a miniszterelnök kizárólag  pénz által motivált  családpolitikáját.

– Háborúban nem születnek gyermekek. Márpedig ez az kormány 9 éve háborúzik a fél világgal, Európával és a vele egyet nem értő 2,5 millió szavazóval.Konkrét adatokat szeretnék sorolni: az elmúlt 100 évben mindössze 3 év volt, amikor kevesebb, mint 90 ezer gyermek született. Mindhárom ebben az évtizedben, a Fidesz kormányzása alatt. 2010 előtt nagyjából évi 100 ezer gyermek született, 2010 után 90 ezer sem.

Hová szülessenek ezek a gyermekek? A sötétségbe? A nélkülözésbe? Pedig a megoldás egyszerűbb, mint hinnénk – például azonnal véget kell vetni az itthoni és külföldi hadiállapottnak. Gyurcsány Ferenc elmondta: az emberek nem adó- és lakásvásárlási kedvezményekért ölelik meg egymást. Aki ezt mégis így gondolja, az semmit sem tud az emberi lélekről.

A gyermekvállaláshoz biztos megélhetés, kiszámítható jövő és a hétköznapi élet nyugalma kell. Vagyis pontosan azok, amelyeket a Fidesz tönkretett.

– A Demokratikus Koalíció ezért 7+1 pontos javaslatot dolgozott ki a magyar családokért – jelentette be a pártelnök.

1. – El kell törölni a rabszolgatörvényt! Nem fog gyermeket vállalni az a család, amelyik napi 1-2 óra túlórára vagy heti 1 nap túlmunkára van kényszerítve.

2. – Azonnal meg kell szüntetni a kilakoltatásokat! Ki akar az utcára szülni gyermekeket?

3. – Megbecsülést az otthonápolóknak! Számos család ápolja gyermekét vagy időskorú hozzátartozóját, jelentős terhet véve le a rogyadozó magyar egészségügyről.

4.A családi pótlék azonnali, 50 százalékos emelését! Ez az összeg legutoljára éppen 10 éve, a Gyurcsány-kormány alatt emelkedett.

5.Az egészségügy krízisterápiára szorul! Ha már a Honvéd Kórházban is veszélyben van a szülészeti ellátás, ki képes olyan összegeket kifizetni, amiért megfelelő ellátást kaphat? Ezért az egészségügyi személyzet bérét az első évben 150 százalékkal, majd az ezt követő négy évben évi 15 százalékkal emeljük, és gondoskodunk a vészesen kiürülő háziorvosi praxisok betöltéséről.

6. – Jó oktatás nélkül nincs jövő. Amíg nincs gondoskodó, speciális igényeket is kielégítő iskola, addig nagyon sokan fogják átgondolni, hogy születendő gyermeküknek hol szeretnének életet adni.

7. – Egyetlen gyermek sem születhet sötétbe, hidegbe, víz nélkül! A Demokratikus Koalíció régóta követeli, hogy  minimális mennyiségű víz, gáz, áram és internet minden háztartás számára ingyenesen legyen elérhető.

+1. – És végül, de nem utolsósorban: egyesíteni kell a szétszakított családokat! Olyan európai béreket és olyan európai életet teremtsünk Magyarországon, hogy vagy ne kelljen elmenni innen, vagy örömmel térhessnek haza mindazok, akik most külföldön dolgoznak.

 

Gyurcsány Ferenc

Elnök, frakcióvezető

DK

 

RSS
Kapcsolódó politikusok