A minimálbér alapján számolják ki a pedagógusok bérét!

2019.02.27.
A minimálbér alapján számolják ki a pedagógusok bérét!

Budapest, 2019. február 27., szerda (MTI) - A Demokratikus Koalíció felszólította a kormányt, hogy azonnal állítsa vissza a pedagógusbérek automatikus indexálását és a fizetéseket minden évben az aktuális minimálbér alapján számolják ki.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy amikor bevezették az új életpályamodellt, akkor a sok túlóráért cserébe a kabinet kiszámítható és stabil bérrendszert ígért, amelyet a minimálbér alapján kellett volna kiszámolni. Azóta kiderült, hogy ez az ígéret is hazugság volt, mert 2015 óta a béralapot már nem igazítják a minimálbérhez - fogalmazott.

A tanárok és a szakszervezetek hiába kérik évek óta, hogy állítsák helyre az életpálya biztonságát garantáló "vetítési alapot", ezt a kormány nem teszi meg - közölte. Emiatt a pedagógusok több millió forinttól estek el; egy egyetemet végzett, pályája vége felé járó tanár 2015 óta több mint 2,5 millió forinttal kapott kevesebbet, mint kellett volna - említett egy példát. Ha van pénz "hazug kormánypropagandára" és stadionépítésekre, akkor arra is legyen, hogy a pedagógusok tisztességes bért kapjanak - szólított fel a képviselő.

A politikust reagáltatták Hidvéghi Balázsnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának a szavaira, aki azt mondta, hogy a DK EP-listavezetője, Dobrev Klára "szemrebbenés nélkül megszavazná az összes brüsszeli bevándorláspárti javaslatot".

Arató Gergely azt felelte, hogy Dobrev Klára egy keddi televíziós műsorban is világossá tette, hogy bevándorláspárti, különösen illegálisbevándorlás-párti politikusok nincsenek Európában, "ez egy fideszes fikció". Dobrev Klára és a DK azok pártján áll, akik egy hatékony, jól működő, erős Európai Uniót akarnak - szögezte le.

Arató Gergely
frakcióvezető-helyettes, országgyűlési képviselő