Barion Pixel
EP-választás - Európai családi pótlék és minimálbér szerepel a DK programjában

EP-választás - Európai családi pótlék és minimálbér szerepel a DK programjában

2019.02.26.
EP-választás - Európai családi pótlék és minimálbér szerepel a DK programjában
 
    Budapest, 2019. február 26., kedd (MTI) - Európai családi pótlék, európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetését javasolja európai parlamenti (EP-) választási programjában a Demokratikus Koalíció (DK).
 
    A DK EP-listavezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján a programnak a szociális Európára vonatkozó részét ismertette. A szociális Európa érdekében be kell vezetni az európai családi pótlékot, ami minden európai gyereknek egységesen járna; a juttatás a tagállami családi pótlék mellett járna - közölte Dobrev Klára. 
 
    Úgy fogalmazott: az európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetése nem európai, hanem emberi minimum. Ez a két kiegészítő juttatás akkor járna, ha egy tagállam nem képes vagy nem akarja a saját állampolgárai számára biztosítani a tisztességes megélhetéshez szükséges jövedelmet - fűzte hozzá, megjegyezve: "ma például Magyarországon a családok több mint egynegyede él a létminimum alatt".
 
    Azt mondta: ezeket a juttatásokat az úgynevezett európai multiadóból lehetne finanszírozni. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a legnagyobb és a leggazdagabb cégek képesek leginkább kikerülni az adófizetést. Ezt főleg azért tehetik meg, mert az államok egyenként tárgyalnak velük, ezért az országok zsarolhatóvá válnak - érvelt a politikus. Amennyiben az összes tagállam közösen tárgyalna, akkor sokkal hatékonyabban és sokkal határozottabban lehetne fellépni az adóelkerülés ellen - tette hozzá.
 
    Dobrev Klára hangsúlyozta, pártjuk az erős és egységes Európát képviseli, európai egyesült államokat akarnak építeni. Az európai egyesült államok a gazdasági közösségen túllépve nem egyszerűen fogyasztóként, adófizetőként vagy munkavállalóként, hanem hús-vér emberként, egy nagy közösség részeként tekint az uniós állampolgárokra - jelentette ki. Kérdés, hogy ennek az Európának részei lesznek-e a magyarok - tette hozzá. Szavai szerint ezért is hazafias kötelessége, hogy küzdjön Orbán Viktor rendszere ellen, mert az azzal fenyeget, hogy Magyarország Európa perifériájára szorul.
 
    A jelöltet megkérdezték, hogy miért vállal politikai szerepet. Válasza szerint korábban úgy gondolta, elegendő, amit a közéletben tesz, az áprilisi parlamenti választás után azonban megváltozott ez a véleménye. Újabb kérdésre azt felelte, ha megszerzi a mandátumot, azt fel is veszi.
    Reagáltatták Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőnek arra a mondatára, hogy biztosan azért döntött úgy, hogy képviselő akar lenni, mert később még szüksége lehet a mentelmi jogra. Dobrev Klára azt felelte: Deutsch Tamással szemben éppen a múlt héten nyert egy pert. "Ez a sokadik per (...), ezzel válaszoltam is a kérdésre, hogy mi a véleményem Deutsch Tamás megjegyzéseiről" - közölte.
 
    Egy újabb felvetésre leszögezte: nincs olyan ügy, ami miatt szüksége lenne a mentelmi jogra. Egy másik kérdésre hozzátette, nem tudja, hogy áll az a nyomozás, amit tavaly ősszel rendeltek el az általa vezetett Altus Portfólió Zrt. jogosulatlan pénzügyi tevékenysége miatt
 
 
RSS