Barion Pixel
Az EU határozott lépéseket tesz az európai értékek védelmében

Az EU határozott lépéseket tesz az európai értékek védelmében

2019.01.18.
 
Az EU határozott lépéseket tesz az európai értékek védelmében
 
Budapest, 2019. január 18., péntek (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Parlament (EP) két fontos csütörtöki döntése jól mutatja, hogy a parlament és az EU milyen határozott lépésekkel igyekszik megvédeni az európai demokrácia alapvető értékeit.
 
Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke, EP-képviselője pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón felidézte, hogy az EP jogállamisági kritériumok betartásához kötné az uniós források kifizetését, illetve a tervezettnél több forrást szánna a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatására.
A jogállamisági kritériumokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a határozat nem Magyarország ellen irányul, hanem minden uniós tagállamra vonatkozik. Hozzátette: komplex, a korrupció és például az adócsalások ellen is fellépő intézkedésekről van szó, amelyek célja az, hogy az uniós forrásokat valóban a kitűzött célokra fordítsák.
 
Az ellenzéki képviselő beszámolt arról, hogy az EP 1,8 milliárd euró elkülönítését javasolja a demokratikus értékeket védő civil szervezetek támogatására.
Hozzátette: jó néhány európai országban konfliktusok vannak a civilek és a kormány között. Hozzátette: a magyar kormány szinte sportot űz a civil szervezetek vegzálásából, holott ezen szervezetek minden demokratikus berendezkedésű országnak alapvető összetevői, tevékenységüket támogatni kell.
 
Niedermüller Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy a határozatokat nagy többséggel fogadta el az EP, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt többsége is támogatta azokat.
Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a Fidesz teljes mértékben elszigetelődött az Európai Néppárton belül, a nagyobbik magyar kormánypárt ma már nem tartozik az európai kereszténydemokráciához.
 
 
 
MTI 2019. január 18., péntek 12:42
RSS