Ki kell zárni a Fideszt az Európai Néppártból - levél Manfred Weberhez Orbán szélsőjobbos gondolatai miatt

2019.01.10.

Orbán Viktor a mai kormányinfón arról beszélt, hogy az lenne a kívánatos, ha az EP-választás után az Európai Parlamentben a migrációellenes pártok, az Európai Bizottságban pedig a migrációellenes biztosok lennének többségben. Továbbá a miniszterelnök szerint a modern európai kereszténydemokrácia legjobb modelljét Brazíliában találjuk - ahol nemrég választották elnökké a szélsőjobboldali Jair Bolsonarot.

EP-képviselőként levéllel fordultam Orbán Viktor kijelentései miatt Manfred Weberhez, a Fidesz európai pártcsaládjának frakcióvezetőjéhez és EP-választási csúcsjelöltjéhez. Akiről ma Orbán azt nyilatkozta, hogy bepalizták a CEU ügyében. Az európai magyarok ugyanis joggal kíváncsiak arra, mit szól Weber a magyar miniszterelnök nézeteihez, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a Néppárt migrációs politikájával és kereszténydemokrata értékeivel. Remélem, hogy a mai Orbán-nyilatkozat után a Néppárt eddig hezitáló vezetői is tisztán látják: Orbán helye nem a kereszténydemokrata pártcsaládban, hanem a 20. századi történelem legsötétebb idejéből ismerős szélsőjobboldalon van. Ezért a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból!

Molnár Csaba
EP-képviselő, ügyvezető alelnök DK