Barion Pixel
Ki kell vizsgálni a Kossuth téri tüntetés feloszlatásának körülményeit

Ki kell vizsgálni a Kossuth téri tüntetés feloszlatásának körülményeit

2018.12.13.
 
Ki kell vizsgálni a Kossuth téri tüntetés feloszlatásának körülményeit
 
Budapest, 2018. december 13., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció azt kezdeményezi, hogy állítsanak fel parlamenti bizottságot a szerda esti, Kossuth téri tüntetés feloszlatása körülményeinek vizsgálatára.
 
    A DK alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerdán a rendvédelmi szervek "minimum megkérdőjelezhető és érdekes" döntéseket hoztak a Parlamentben és azon kívül is.
 
    Vadai Ágnes kifejtette: a plenáris ülés alatt olyan, öltönyös emberek jelentek meg az ülésteremben, akik az Országgyűlési Őrség munkatársainak mondták magukat, és a terembe a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei is beléptek. A honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke szerint a rendőrség többször is szabálytalanul használt könnygázt és paprikasprayt szerda este a Kossuth téri tüntetők ellen. Kényszerítő eszköz használata előtt a rendőrség köteles legalább egyszer hangosan és érthetően figyelmeztetni a tüntetőket, de ez egyszer sem történt meg - rótta fel.
 
    Az ellenzéki politikus leszögezte: joguk van tudni, hogy ki adott parancsot a TEK és az Országgyűlési Őrség azonosító nélküli tagjainak arra, hogy belépjenek a terembe. Hozzátette, azt is ki kell vizsgálni, hogy ki rendelte el a könnygáz és a paprikaspray figyelmeztetés nélküli használatát.
 
    A képviselőt megkérték, hogy a szerda esti tüntetést állítsa párba a 2006-os őszi eseményekkel. Azt felelte, hogy szerdán "nem egy párt által szervezett erőszakos akciónak lehettünk a szemtanúi, ahol a cél az alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérlet volt", a demonstrálók "nem gyújtották fel a várost", nem szedtek fel kockaköveket, és nem "rombolták le" a Kossuth teret.
 
    Arról, hogy a parlamenti információs rendszer szerint a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc igennel szavazott a munka törvénykönyvének módosítására Vadai Ágnes azt mondta, hogy szerdán egy ellenzéki képviselő sem szavazhatott, mert nem voltak bent a szavazógépben a kártyáik. Valamiért mégis működött a szavazógép, azt bárki megnyomhatta, akár azok is, akik illetéktelenül tartózkodtak a teremben - érvelt.

 

RSS