Közlemény: A saját emberei szerint is hazudik Orbán

2015.05.10.
kerek_barczy_20140418Az európai értékekkel, Magyarország érdekeivel és a keresztény könyörületességgel ellenkezik Orbán Viktor menekülteket megbélyegző, kirekesztő politikája. Orbán hazug érvei szerint gazdasági okokból menekülnek hazánkba külföldiek, akik terhet jelentenek Magyarországnak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának budapesti székhelyű Közép-európai Regionális Képviselete közleményében cáfolja a miniszterelnököt, és leszögezi, hogy "mély aggodalommal tölt el bennünket, ahogyan a magyar kormány egyre erőteljesebben rágalmazza azokat az embereket, akik Szíriából, Afganisztánból, Irakból és más háborús övezetekből menekültek el, és akiknek kétségbeesett szükségük van biztonságra és védelemre Magyarországon. Nekik ma ugyanúgy menekülniük kell az országukból, ahogyan 1956-ban kétszázezer magyarnak kellett. Magyarország egyszerűen nem küldhet vissza embereket olyan országokba, ahol az életüket veszély fenyegetheti." Orbánt leleplezi Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök is. Hende a napokban közölte, hogy "a menekültek nagy része nem bevándorolni akar hozzánk. Magyarország tranzitország. Nálunk praktikusan nem marad senki - nem a magyar szociális ellátórendszer vonzza a menekülteket, hanem a svéd meg a német." Pokorni elmondta: "Azt tudom, hogy a közvélemény számára csak kis mértékben meghatározó a bevándorlás problémája. Egyelőre tranzitország vagyunk, s hogy mi történne, ha a gazdagabb nyugati országok hirtelen lezárnák a határaikat és nálunk maradnának a menekültek, ma az elit gondja. A közvéleményben puha morális kérdésként jelenik meg a probléma, úgy, ahogy '56 után, amikor magyarokat százezerszám fogadtak be Európában; tehetünk-e mást, mint hogy az elfogadás, a humanizmus oldalára állunk? Tartok tőle, hogy a nemzeti konzultáció eszközével ezt a problémát nem is tudjuk érdemben kezelni." Orbán ámokfutásától egyre inkább a saját emberei is elhatárolódnak. Felszólítjuk a Fidesz elnökségét, hogy tisztázza, hogy kinek az álláspontját képviseli menekült ügyben és az erről szóló "nemzeti konzultációban": a kormányfőét, vagy a vele élesen ellentétes nézetet képviselő munkatársaiét. Itt az ideje, hogy a kormánypárt ez egyszer az emberek érdekeit képviselje a kibicsaklott gondolkodású miniszterelnök helyett.

Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag DK