Köszöntő Jóm kippur alkalmából

2018.09.18.

jóm kippur

Köszöntő Jóm kippur alkalmából

„…szíveteket szaggassátok meg, ne ruháitokat, úgy térjetek meg az Úrhoz, a ti Istenetekhez” (Joel 2,13)

Tisri havának, a zsidó időszámítás szerinti hetedik hónapnak tizedik napja az engesztelés napja. Ezen a napon pecsételi meg az Örökkévaló a teremtményeiről tíz nappal korábban hozott ítéletét, a zsidók pedig megbánják bűneiket, kiengesztelik érte a Mindenhatót és megtérnek hozzá. Ezen a napon rakják Izráel fiai minden hamisságukat, vétküket, bűnüket egy bak fejére, és bocsátják el a pusztában, az Úr rendelése szerint, „Hogy vigye el magán a bak minden ő hamisságukat kietlen földre” (3Móz 16, 22)

„…sanyargassátok meg magatokat és semmi munkát ne végezzetek…Mert ezen a napon engesztelés lesz értetek, hogy megtisztítson titeket; minden bűnötöktől megtisztultok az Úr előtt. Szombatok szombatja ez néktek…” (3Móz 16, 29-31)

Jóm kippur napján, a zsidóság legnagyobb ünnepén, „szombatok szombatján” a hagyományos köszöntéssel fordulok zsidó honfitársaimhoz: „Könnyű böjtöt!”

Gyurcsány Ferenc

a Demokratikus Koalíció elnöke