A DK tiltakozik a Horthy-emléknap ellen

2018.08.28.
horthy és hitler
A DK tiltakozik a Horthy-emléknap ellen
Kenderes Fideszes polgármestere és Fideszes többségű önkormányzata vasárnap egy alapítvánnyal együtt Horthy-emléknapot rendez, amelyen előadást tart a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és beszédet mond a térség Fideszes országgyűlési képviselője.
Horthy a magyar történelem egyik legsötétebb alakja, akit csaknem egymillió magyar ember: a munkaszolgálatra vezényelt, a deportált és meggyilkolt zsidók, a Don-kanyarban feláldozott katonák és a Szovjetunió elleni rablóháború áldozatai haláláért terhel felelősség. Gyalázat, hogy egy állami szerv, teljes kormánypárti asszisztenciával megemlékezést rendez róla és abban egy állami intézmény vezetője kulcsszerepet vállal.
A szélsőjobb immár nem mentegetni igyekszik a kormányzó antiszemitizmusát, inkább kérkedik vele. Januárban a holokauszt emléknapjára időzítették a közfelháborodás miatt végül elmaradt Horthy-emlékmisét, a mostani megemlékezést pedig 24 ezer magyar zsidó Kamenyec-podolszkíji lemészárlása évfordulójának hétvégéjén rendezik.
A Demokratikus Koalíció tiltakozik a rendezvény megtartása ellen. Írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, aziránt érdeklődve, vajon mindez a kormány hivatalos politikájának tekinthető-e, és hogyan kívánja érvényesíteni a miniszterelnök meghirdette zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen akkor, amikor éppen a kormány által felkorbácsolt idegengyűlölet, rasszizmus és antiszemitizmus üli torát.
dr. Vadai Ágnes
alelnök, frakcióvezető-helyettes