Barion Pixel

A DK a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az éheztetések ügyében

2018.08.25.
refugee child
A DK a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az éheztetések ügyében
A Demokratikus Koalíció számára elfogadhatatlan, hogy bármilyen kormányrendeletre, törvényre hivatkozva a határhoz érkező menekülteket éheztessék. A tompai és a röszkei határon - Iványi Gábor lelkész társaságában - szerzett tapasztalatok alapján elmondható: napi 1 ember érkezik. A két táborban összesen 120-an várják sorsuk alakulását. Az, hogy ezek a férfiak, nők és gyermekek enni, inni kapjanak, megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek, erkölcsi kötelesség. Ezt megvonni semmilyen jogszabályra hivatkozással sem lehetséges.
A DK szerint fontos a határok védelme, az emberek biztonsága, de ahogy Iványi Gábor fogalmazott - az emberrel egyidős emberi parancsoktól nem tekinthetünk el. Embertelen törvényeknek pedig nem csak a megalkotása, hanem alkalmazása is bűncselekmény.
Tekintettel arra, hogy több civil szervezet is jelezte, hogy éheztetés fordult elő a magyar határon, a DK a Hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatát kezdeményezi, egyúttal kezdeményezzük annak a joghézagnak a megszüntetését is, amely lehetővé teszi menekültek éheztetését. Ehhez törvénymódosítást fogunk beadni.
Gréczy Zsolt
országgyűlési képviselő
DK
RSS