Barion Pixel

Nem sunnyog tovább a kormány: áthelyezik Nagy Imre szobrát!

2018.07.19.
NagyImre_híd_szobor
Nem sunnyog tovább a kormány: áthelyezik Nagy Imre szobrát!
Amit korábban is gyanítottunk, bizonyossággá vált: a kormány a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szobrát sem tűrheti tovább a Kossuth tér közelében. Hetekig tartó sunnyogás, hazudozás után előjöttek a farbával: az emlékművet áthelyezik a Jászai Mari térre.
A Forradalom lángjának, Károlyi Mihály és József Attila szobrának eltávolítására, a lemondást, reménytelenséget, vereséget sugárzó Kossuth-szoborcsoport visszahozatalára a tér 1944 előtti képének helyreállítása adott ürügyet. Mindez azonban csak szimbolikus kifejezése volt Orbán valódi szándékának, ami nem a tér, hanem az ország és a társadalom 1944 előtti állapotának restaurálása. A demokráciát, szociális piacgazdaságot és Európát zászlajára tűző rendszerváltás viszont nem csak a Rákosi- és Kádár-, hanem a Horthy-rendszer megtagadása is volt, Orbán tehát ennek emlékével is le akar számolni. Minthogy pedig a Harmadik Köztársaság 1956 hagyományaiból eredeztette önmagát, szembe kell fordulnia a forradalom és annak szimbolikus alakja, Nagy Imre emlékével is. Erről szólt a 60 éves évforduló egészét átható történelemhamisítás, és erről szól az emlékmű eltávolítása is.
A Demokratikus Koalíció tiltakozik rendszervisszaváltás szimbolikus megkoronázása ellen. „Lesz még Magyar Köztársaság!” – valljuk Bródy János dalával, és a Negyedik Köztársaság első, szimbolikus intézkedéseinek egyike Nagy Imre szobrának ismét a Vértanúk terén történő felállítása lesz.
Arató Gergely
országgyűlési képviselő, frakcióvezető helyettes
DK
RSS