Szégyen: A kormány átverte a a hagyományos fűtésű háztartásokat!

2018.07.17.
fűtés fával
Szégyen: A kormány átverte a a hagyományos fűtésű háztartásokat!
Bár a nyár még javában tart, a fűtési szezonra ilyenkor kell készülni, nem akkor, amikor már fázunk. Még kevésbé követendő e téren a kormány példája, amely a múlt télen kétszáz embert hagyott fűtés hiányában megfagyni a saját lakásában, majd a hideg elmúltával, ám a választási kampány véghajrájában jutott eszébe 12 ezer forintos fűtéstámogatást juttatni a háztartásoknak.
Csakhogy ez az ígért juttatás sem érkezett meg mindenhová. Bár a miniszterelnök azt ígérte, hogy a támogatás azoknak is jár, akik nem gázzal fűtenek, a kormányrendelet már csak a vezetékes földgázhálózattal nem rendelkező települések háztartásairól szól. Ez mindössze 29 ezer háztartást jelent, míg a hagyományos fűtésű háztartások száma mintegy 570 ezer. Döntő többségük tehát olyan településeken található, ahol van ugyan gázszolgáltatás, csak azt ezek a háztartások valamilyen okból nem tudják igénybe venni. Ők azok, akik  immár négy hónapja hiába várják a kormányfői ígéret teljesítését.
Abból az 1 milliárd forintból, amivel  a kormány megnövelte a szociális pénzügyi keretet, a szenet vagy fát használó háztartások mindegyikére csak 1754 forint jut a 12 ezer helyett. Eleve eldöntötték tehát, hogy a leginkább rászorulók az ígért támogatás legfeljebb egyhetedét kaphatják.
A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány azt az adósságot, amit ezzel a választási ígérettel magára vállalt, haladéktalanul fizesse meg!
Varju László
alelnök, DK