Barion Pixel

A jövő évi költségvetés tovább bünteti az állami iskolába járó gyereket

2018.06.28.
iskolás fiú és iskolatáska
A jövő évi költségvetés tovább bünteti az állami iskolába járó gyereket
A tervek szerint a jövő évi költségvetés összesen 15 milliárddal szán többet az oktatásra. Ez szánalmas. Az oktatás teljes költségvetése 2340 milliárd forint, ez az jelenti, hogy alig több, mint fél százalék, 100 forinthoz összesen csak 60 fillér többletet ad a kormány. Ez azt is jelenti, hogy jövőre nemhogy nem nő, hanem érdemben csökken az oktatás támogatásának mértéke, folytatódik az oktatás leépítése, nő a leszakadás Európától.
Van persze a költségvetésnek nyertese is. Jövőre 194 milliárdról 230 milliárdra nő az egyházi iskolák támogatása. Ez 18%-os emelkedés. Emellett 5 milliárd forinttal nő az egyházi felsőoktatás támogatása is. Tehát jövőre az egyházi oktatásra 41 milliárd forinttal több, az állami oktatásra 26 milliárddal kevesebb jut.  Ez azt jelenti, hogy még jobban nő az a hatalmas különbség, ami az egyházi és az állami iskolába járó diákok támogatása között van. Már idén is háromszor többet kapott egy egyházi iskola dologi kiadásokra, mint idén, jövőre ez a különbség még nagyobb lesz.
A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy egy egyházi iskolába járó gyerek sokkal több támogatást kap a költségvetésből, mint állami iskolába járó társa. Követeljük, hogy a kormány emelje az állami intézményekbe járó diákok támogatását, az egyházi iskolák szintjére.
Arató Gergely
frakcióvezető-helyettes, oktatáspolitikus
DK
Dr. Oláh Lajos
országgyűlési képviselő
DK
RSS