Barion Pixel

A büdzsé újratervezését kéri a DK

2018.06.20.

Varju_Sajttáj_Parlament_201503

A büdzsé újratervezését kéri a DK

Budapest, 2018. június 20., szerda (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése alapján tervezze újra a jövő évi költségvetési javaslatot.

A párt alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jövő évi költségvetési javaslat nem felel meg a jogszabályoknak. Hivatkozásként emlékeztetett arra, hogy az MNB 3,1 százalékos inflációval számol 2019-ben, miközben a büdzsé csak 2,7 százalékossal.

Varju László kiemelte, hogy miután mind a várható növekedés, mind pedig az infláció meghaladja majd a három százalékot, a stabilizációs törvény miatt különleges szabályokat kell életbe léptetni. A politikus külön kiemelte, hogy egyúttal felül kell vizsgálni az inflációhoz kötött előirányzatokat, elsősorban a nyugdíjakat.

Hangsúlyozta, hogy a szigorúbb államháztartási szabályok miatt a kormánynak jelentős, várhatóan 300-350 milliárd forintos megtakarítást kell végrehajtania.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt a jövő hét elejére összehívja az általa vezetett testületet.

Egy másik témában feltett kérdésre a politikus azt válaszolta, hogy a DK képviselői sem az alkotmánymódosításról, sem a "Stop Soros" törvénycsomagról szóló szavazáson nem vesznek részt.

MTI 2018. június 20., szerda 11:59

RSS