Az EP illetékes bizottsága meghallgatta Kovács Bélát, de még nem döntött a mentelmi ügyében

2015.05.06.
niedermuller_20140418Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága szerdán Brüsszelben zárt ülésen meghallgatta Kovács Bélát, a Jobbik EP-képviselőjét mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. A bizottság ezután - szintén zárt ajtók mögött - megvitatta az elhangzottakat, de egyelőre nem hozott döntést arról, hogy javasolja-e az EP plenáris ülésének a mentelmi jog felfüggesztését. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, aki részt vett a jogi bizottság ülésének Kovács Bélával kapcsolatos részén, újságíróknak elmondta: neki nem volt az a benyomása, hogy Kovács Béla meggyőzte volna a bizottságot, hogy az általa felhozott érveket a bizottság osztotta volna. Ugyanakkor - tette hozzá - a bizottság rendkívül körültekintően vizsgálja ezt az ügyet. "Nagyon nyomatékosan hangsúlyozza, hogy nem politikai ügyet tárgyal", és elsősorban a jogi környezetet igyekszik megvilágítani - mondta a bizottság eljárásáról Niedermüller. Mint közölte, a bizottság fel fogja venni újra a kapcsolatot a legfőbb ügyészséggel, és további információk beszerzésére - valamint emellett az ügy megítélését illetően - jogi szakvélemények beszerzésére fog törekedni. A DK EP-képviselője úgy vélekedett, hogy még vannak tisztázásra váró pontok, és még több ülést fognak tartani. Szerinte a közeli hetekben nem várható, hogy döntés születik a mentelmi jog ügyében. A jogi bizottság következő ülése a menetrend szerint június derekán esedékes, amiből következően a júliusi plenáris EP-ülés lehet az a legkorábbi időpont, amikor a végleges döntés megszületik a parlament részéről. Az is elképzelhető azonban, hogy az egész átcsúszik őszre. (MTI)