Újabb pofon Strasbourgból az Orbán-kormánynak

2018.04.23.

shutterstock_259352075

Újabb pofon Strasbourgból az Orbán-kormánynak

A demokratikus európai pártok, köztük a hazai kormánypártot is soraiban tudó Európai Néppárt javaslatára az oknyomozó újságírók európai védelméről szóló állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament Ján Kuciak szlovák újságíró és élettársa meggyilkolásával kapcsolatban. Az állásfoglalás több szempontból sem lehet zene Fideszes füleknek. Mindenekelőtt elítéli a politikusok által újságírókra tett sértő megjegyzéseket, és megállapítja, hogy a társadalom egészének elemi érdeke az oknyomozó újságírók védelme. Rámutat arra is, hogy a médiapluralizmust számos tagállamban politikai szervek vagy egyének, illetve bizonyos kereskedelmi szervezetek általi ellenőrzés fenyegeti. Fölszólítja végül a Bizottságot, hogy hozzon létre egy állandó pénzügyi támogatási rendszert a független oknyomozó újságírás támogatására. A Demokratikus Koalíció az állásfoglalásban újabb bizonyítékát látja annak, hogy a magyar kormány nem véletlenül hirdet szabadságharcot „Brüsszel” ellen, ezalatt természetesen a saját szabadságáért vívott harcot értve: az Európai Unió ugyanis a magyar polgárok jogait és szabadságát védi – tulajdon kormányukkal szemben.    Molnár Csaba EP-képviselő, ügyvezető alelnök, DK