A nemzetközi Microsoft-botrányt nehéz lesz eltussolni – a szálak Orbánig érnek

2018.03.29.

orban_3-1024x576

A nemzetközi Microsoft-botrányt nehéz lesz eltussolni – a szálak Orbánig érnek

Magyar állami szervek 2014 után két-háromszoros áron vásárolták meg a Microsoft szoftvereit, olyanokat is, amelyeket aztán nem is használtak. A Microsoft hazai leányvállalatánál vizsgálat indult az ügyben. A gyanú szerint nem véletlenül vett az adóhatóság vagy az országos rendőrfőkapitányság méregdrágán, de uniós támogatással fölösleges szoftvereket, hanem Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök saját lábán álló vejének közbenjárására, akinek aztán a HCS Experts nevű cégén keresztül több százmillió forintnyi jutalékot fizettek ki. A korrupció gyanúját csak erősíti, hogy a vizsgálat eredményeként a magyar leányvállalat két vezetőjét kirúgták, de mindketten magas állami beosztásban folytathatták. A Demokratikus Koalíció fontosnak tartja megjegyezni, hogy míg Romániában hasonló ügyben már sokéves börtönbüntetéseket és 17 millió eurós vagyonelkobzást szabtak ki, a magyar hatóságok ingerküszöbét nem érte el az eset: Lázár János mindössze annyival kommentálta, hogy a Miniszterelnökség nem foglalkozik a vállalat belső ügyeivel. Az új, demokratikus kormány azonban első hivatali napján korrupcióellenes ügyészségi hivatalt állít föl, amely az ehhez hasonló ügyeket földeríti és a bűnösöket – akár magát Orbán Viktort is – bíróság elé állítja. Gréczy Zsolt szóvivő DK