Barion Pixel

Gyurcsány: az elmúlt 28 év legfontosabb választása következik

2018.03.27.

gyurcsány lakossági fórum terézvársoban

Gyurcsány: az elmúlt 28 év legfontosabb választása következik

    Budapest, 2018. március 27., kedd (MTI) - Az elmúlt 28 év legfontosabb választása következik, mert jó időre eldől, hogy Magyarország visszakerül-e a történelem főutcájára vagy menetel a történelem zsákutcája felé - mondta a DK elnöke egy keddi budapesti lakossági fórumon.
    Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, nem szabad játszani a történelemmel, mert az erősebb "az önmaga politikai muszklijait mutogató miniszterelnöknél" és a kormányfő támogatóinál is. Az ellenzéki politikus azt javasolta a kormányfőnek, hogy kérje el egy ötödikes gyerek Európa-térképét és nézze meg, hogy miért nincs más lehetősége Magyarországnak, mint csatlakozni az európai főáramhoz. Az európai főáram a szabadságot, a demokráciát, a polgári életet és a békét jelenti - tette hozzá.
    Vagy Európa vagy Orbán, vagy az élet vagy a semmibe való hullás, ez a választás tétje - foglalta össze véleményét.
    Ma nem az szolgálja a haza érdekét, hogy "ez a végtelenül romlott, velejéig korrupt, a népet lenéző és semmibe vevő hatalom fennmaradjon, amelyik háborús retorikával (...) szakítja szét az országot" - jelentette ki. A mai hatalom a tisztességes, hazafias, demokratikus Magyarország legnagyobb ellenfele - fogalmazott, hozzátéve: nem Soros az ellenfél, hanem Orbán Viktor.
    "Az újkereszténnyé vált miniszterelnök új szentháromsága" az, hogy Soros, menekültek, Brüsszel - jelentette ki. Ezzel viszont semmilyen, a magyar választókat érdemben érintő kérdésre nem ad választ - közölte Gyurcsány Ferenc. Gondolatmenetét azzal folytatta, hogy a jelenlegi kormányfő lenézi a választókat, mert nem mondta el, hogy mit akar Magyarországgal tenni, ha győz a választáson, "azon kívül, hogy megvéd minket". "Na még csak az kéne!"
    Hangsúlyozta, a Fidesz az egyetlen párt, amelyik nem készített választási programot, pedig Magyarországnak világos, végigvitt programokra van szüksége.
    Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem állítja, hogy a demokratikus ellenzék választási győzelme után minden jobb lesz, de azt igen, hogy az új kormány nem fogja átnevelőtábornak tekinteni az országot és nem csak az lesz magyar, aki egyetért velük.
    Orbán Viktor március 15-i beszédére utalva kijelentette: nem a miniszterelnöknek kell elégtétellel fenyegetnie, hanem "nekünk kell elégtételt venni mindazért, amit csinált ezzel az országgal".
    Saját korábbi kormányzásáról azt mondta, hogy az nem volt hibátlan, de megpróbálták változásokat elindítani az oktatásban, az egészségügyben. Politikailag vereséget szenvedtek, de morálisan végig igazuk volt - vélekedett.
    Magyarország nem a jobboldalé, de nem is a baloldalé, hanem közös - szögezte le. A jobboldal egyelőre sem erkölcsi, sem politikai értelemben nem igazolta, hogy képes gyarapítani az országot, és békét, nyugalmat tud teremteni. A jobboldal lemond az ország jelentős részéről, ez viszont nem egyszerűen a miniszterelnöki eskü megszegése, ez alávaló emberi magatartás mindenki részéről - érvelt az ellenzéki pártelnök.
    A baloldal esetleges közös kormányzását úgy jellemezte, hogy a koalíció jó, mert megteremti a párbeszéd kultúráját. Nem arra kell törekedni, hogy ne legyen koalíció a kormányban, hanem arra, hogy legyen koalíció az országgal és az országban - fogalmazott.
    Iszonyatos erő van a kormányváltók mögött, a politikusoknak pedig az a dolguk, hogy érvényt szerezzenek a népakaratnak és leváltsák a kormányt - mondta Gyurcsány Ferenc. A Jobbikkal való együttműködést viszont azzal utasította el, hogy a hatalom nem minden. Ha feláldozzák a kultúrát, az erkölcsöt, akkor abba a bűnbe eshetnek, amivel a jelenleg hatalmon lévőket vádolják - indokolta érvelését.
    A Jobbik egy részének az a szándéka, hogy pártjukat mérsékeltté és jobbközéppé formálják - folytatta, leszögezve: egyelőre viszont nem tudja elfelejteni, hogy a Jobbik vezetői pár éve még "bizonyos magyar társadalmi csoportok túlszaporodása miatti aggodalmukban" kémiai kasztrálást helyeztek kilátásba. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, elhiszi, hogy ma már nem ezt gondolják, de aki két-három év alatt ekkora utat tesz meg, az mekkorát tehet meg a következő két vagy három évben. A politikus ezért azt javasolta a választóknak, hogy ne egyszerűen a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, hanem a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltre szavazzanak.
    A lakossági fórumot egy budapesti művészeti és kulturális központban tartották, a hallgatóság megtöltötte a termet.
MTI 2018. március 27.
RSS