Az EU jelentése a hazai egészségügyről a magyarok legrosszabb tapasztalatait igazolja vissza

2018.03.19.

magyar kórház

Az Európai Bizottságnak a magyar egészségügyi rendszerről jelentése csak Európa számára riasztó és megrázó, a magyar polgárok csupán mindennapi tapasztalataikat láthatják benne megerősítve. A várható élettartam Magyarországon csaknem öt évvel kevesebb az uniós átlagnál. Az egészségügyi dolgozók elvándorlásának üteme csökkent ugyan, ám ez kizárólag azzal magyarázható, hogy aki tehette, már jórészt elment. Emiatt aztán az ágazatban katasztrofális a munkaerőhiány. Az egy főre jutó egészségügyi kiadás az EU-átlagának alig a fele, és kétszer annyian halnak meg idehaza kezelhető betegségekben, mint az uniós átlag. A Demokratikus Koalíció az egészségügyi kiadások drasztikus növelését és az egészségügy rendszerének mélyreható átalakítását, modernizálását tartja szükségesnek ahhoz, hogy a gyógyítható betegségekben szenvedők csakugyan meg is gyógyulhassanak. Az új kormány első munkanapján döntést hoz a CT és MRI készülékek számának megduplázásáról és másfélszeresére, öt év alatt pedig fokozatosan a háromszorosára emeli valamennyi egészségügyi dolgozó bérét. Dr. László Imre a DK egészségügyi kabinetvezetője Somogy megye 1. sz. választókerületének OGY képviselő jelöltje