Barion Pixel

Nyugdíjkorrekciós programot ígér a DK

2018.03.08.

shutterstock_160066073

Nyugdíjkorrekciós programot ígér a DK

    Budapest, 2018. március 8., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció nyugdíjfelzárkóztatási és nyugdíjkorrekciós programot ígér kormányra kerülése esetére.
    Gyurcsány Ferenc pártelnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a nyugdíjas fogyasztási index alapján megállapítanának egy alsó küszöbértéket, amit minden nyugdíjemelésnek el kell érnie. A három százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén nem csak az inflációt, de az átlagbérek növekedését is figyelembe vennék a nyugdíjemelések során.
    A jelenlegi legalacsonyabb, 28,5 ezer forintos nyugdíjat a duplájára emelik - közölte. Annak érdekében, hogy az emelés miatt ne csökkenjenek a rászorulók szociális ellátásai, azok szabályozását elválasztják a minimálnyugdíjtól - tette hozzá.
    A későbbi nyugdíjemelések során az 57 és százezer forint közötti járadékok az átlagnál nagyobb mértékben nőnek majd. Felülvizsgálják a rokkantnyugdíjak méltánytalan átalakítását, valamint rendezik a korábban nyugdíjba vonult had- és rendvédelmi dolgozók helyzetét - közölte.
    Gyurcsány Ferenc emellett emlékeztetett korábbi javaslatukra, amelyik szerint ingyenessé tennék a kis mértékű gáz-, víz- és áramfogyasztást.
    Hozzátette, létrehoznának egy a vonatokra és buszokra érvényes európai nyugdíjas utazási kedvezményt, hogy az idősek évi két alkalommal megfizethető áron látogathassák meg a külföldre költözött rokonaikat.
    Bevezetnék a rugalmas nyugdíjkorhatárt, hogy a öregségi nyugdíjat megelőző négy évben - alacsonyabb járandóság mellett - bárki nyugállományba vonulhasson. Ezzel párhuzamosan újra létrehoznák az egyes munkakörökhöz kötött korábbi nyugdíjba vonulás lehetőségét.
    A pártelnököt megkérdezték az Orbán Viktor által bejelentett téli rezsicsökkentésről, amire azt felelte, hogy óvja a gyermekeit a cukros bácsiktól a választókat pedig óvja a "politikai cukros bácsiktól". Hangsúlyozta, hogy 2014 óta folyamatosan egyre alacsonyabb az energiahordozók világpiaci ára, de a magyar fogyasztói árak nem követték ezt a csökkenést. Jelenleg a háztartások évente átlagosan 70 ezer forinttal fizetnek többet az energiáért, amiből a fogyasztók most visszakapnak 12 ezret - mondta a politikus.
    Az LMP még mindig nem válaszolt a DK tárgyalásokról szóló felkérésére - felelte egy másik kérdésre, hozzátéve, bízik a másik ellenzéki párt bölcs belátásában. Elmondta azt is, hogy több egyéni körzetet is hajlandóak lennének átadni az LMP-nek, a Jobbikkal viszont továbbra sem tárgyalnak.
    Nincsenek miniszterelnöki ambíciói, neki elsősorban az a szerepe, hogy a DK-t képviselje a parlamentben - felelte arra, hogy milyen szerepet szánna magának egy esetleges baloldali kormányban.
MTI 2018. március 8.
RSS