Barion Pixel

A kormány luxusnyugdíjjal venne szavazatot ukrán állampolgároktól

2018.02.03.

Ukrán_nyugdíj_FBC

A kormány luxusnyugdíjjal venne szavazatot ukrán állampolgároktól 

Budapest, 2018. február 3., szombat (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány magyarul nem beszélő ukrán állampolgároknak ad luxusnyugdíjat, hogy szavazataikkal hatalomban tartsa a Fideszt.
Varju László, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselő szombaton, budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: korábban azzal a kérdéssel fordultak a kabinethez, hogy milyen céllal fordítottak 210 millió forint közpénzt kárpátaljai ukrán állampolgárok nyelvoktatására, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig válaszában azt közölte, magyarul nem beszélő határon túli magyaroknak szerveztek tanfolyamokat.
Az ellenzéki politikus szerint ezzel a válasszal a "nemzetieskedő Fidesz" egyszerre alázta meg a határon túl élő magyarokat és leplezte le, hogy a kormány közpénzból tanít ukrán állampolgárokat a magyar állampolgárság megszerzéséhez.
"Nyelvében él a nemzet" - fogalmazott Varju László, aki hazaárulónak minősítette a kormány "szavazatimportját". Megjegyezte, a kormány válasza alapján akár több tízezer olyan ukrán állampolgár is szavazhat a tavaszi választáson, aki soha nem élt vagy fizetett adót Magyarországon.
Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ugyanitt megerősítette, Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke vagyonnyilatkozat-tételi vizsgálatot kér maga ellen az Országgyűlés mentelmi bizottságától. Közölte, a volt kormányfő a hatályos törvényeknek megfelelően adta be vagyonnyilatkozatát, a vizsgálatra pedig a "Fidesz hecckampánya" miatt van szükség. Gyurcsány Ferenc befektetési számlái kivonatát is elküldte a testületnek - tette hozzá.
A DK szóvivője további kérdésekre reagálva elmondta, tárgyalnak az Együttel a választási együttműködésről, a megbeszélések végkimeneteléről pedig tájékoztatást adnak majd.
MTI 2018. február 3.,
RSS