Barion Pixel

Gyurcsány: Orbán diktatúrája lerombolta a köztársaságot

2018.02.01.

Bibó István; Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány: Orbán diktatúrája lerombolta a köztársaságot

Budapest, 2018. február 1., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a harmadik magyar köztársaságot "lerombolta Orbán diktatúrája". Gyurcsány Ferenc erről Bibó István fővárosi szobránál beszélt, a DK köztársaság napi megemlékezésén.
A magyar köztársaságok fájdalmasan rövidek voltak, az első alig három hónapot élt meg, a második sem volt sokkal hosszabb, a harmadikat pedig húsz év után rombolták le - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint bizonyos értelemben a harmadik bukása a legfájóbb, mert annak nem egy külföldi hatalom beavatkozása, hanem "korábban szebb reményekkel a politikába érkező magyar politikusok tombolása az oka". A sors fintorának nevezte, hogy az egykori Bibó szakkollégisták helyett mára a velük szemben álló ellenzék őrzi a köztársaság eszméjét szerinte.
A köztársasági eszmény életre keltéséhez nem elegendő az alkotmányos védelem, szükség van a köztársaság mellett hitet tévő polgárok akaratára és tetteire is - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.
Kijelentette, nincs alku azokkal, akik megtaposták, elrabolták a köztársaságot. Azt mondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló demokratákat összeköti a republikánus meggyőződés és ez a meggyőződés áprilisra létrehozhat egy olyan választási szövetséget, ami képes legyőzni a kormányt és újjáépítheti a köztársaságot.
Kolber István, a Új Köztársaságért Alapítvány elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy a kormány Várba költözése a monarchia és a Horthy-rendszer szellemét idézi. Bibó István szobra viszont a progresszivitás, a modernitás szimbóluma, amelyhez a jelenlegi hatalom nem mer hozzányúlni - jelentette ki.
Az esemény végén a körülbelül egy tucatnyi érdeklődő társaságában a politikusok megkoszorúzták Bibó István mellszobrát.
    Ezt követően Gyurcsány Ferencet az újságírók reagáltatták a Magyar Idők online csütörtöki cikkére, amely szerint több mint 150 millió forintot tartott az év elején az osztrák Schoellerbank AG bécsi fiókjánál vezetett számláján, de ezt a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel. A politikus azt mondta, hogy leadott vagyonnyilatkozata pontos és törvényes; a bécsi befektetési számláján lévő, körülbelül fél millió euró értékű részvény és kötvény a nyilatkozatában feltüntetett, mintegy 605 millió forintnyi befektetésnek a része.
Gyurcsány Ferenc hozzátette, hogy európai uniós polgárként, és "ebben a kormányban részben nem bízva", a befektetéseiket több részre bontva kezelik, egy magyar és egy osztrák bank mellett két magyar pénzügyi szolgáltatónál tartják. Hangsúlyozta, hogy a vagyonnyilatkozat kitöltési útmutatója alapján nem kell részletezni, hogy hány különböző befektetése van, azokat elég összegezve feltüntetni. Külön kiemelte, hogy nem csak saját, de családtagjai vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozta.
Az M1 kérdésére, hogy miért Ausztriában tartja befektetését, azt válaszolta: "Miért kellene itthon tartanom minden pénzemet? Európai polgár vagyok. Európában tartom a pénzemet."
A DK támogatását firtató kérdésre azt felelte, hogy pártja képviselői tiszteletdíjuk havi tíz százalékát a DK-nak utalják, emellett a kampány végéig ő maga 100-120 millió forintot ad kölcsön a pártnak.
MTI 2018. február 1.
RSS