Niedermüller Péter tájékoztatta az Európai Parlament vezetőit a nemzeti konzultáció gyalázatos kérdőívéről

2015.04.28.
NiedermüllerPéter_Felszólalás_EPA DK európai parlamenti képviselője azért fordult az Európai Parlament elnökéhez, frakcióvezetőihez és az illetékes bizottság tagjaihoz, mert megítélése szerint a magyar kormány kezdeményezése súlyosan sérti az Európai Unió alapértékeit gyengíti a menekültek ügyében létfontosságú európai szolidaritást. A kérdőív szóhasználata az európai szélsőjobboldal retorikáját követi, amikor azzal vádolja a menekülteket, hogy elveszik a munkahelyeket és megélhetést mások elől, és lényegében terroristának állítja be őket. Megkülönböztetés nélkül megélhetési bevándorlónak bélyegzi azokat a menekülőket, akik az életüket fenyegető közvetlen veszély miatt hagyták el háború sújtotta hazájukat. A kérdőív felhatalmazást kér a menekültek korlátozás nélküli kitoloncolására és bebörtönzésére, miközben a civil szervezetek jelentése szerint Magyarország ma is nemzetközi jogi kötelezettségeket megszegve utasítja ki és veszi nagy számban őrizetbe ezeket az embereket. A kérdőív hazug voltát az is mutatja, hogy benne a kormány nyílt támadást indít az ellen az európai menekültügyi politika ellen is, amelynek kialakításában maga is részt vett az Európai Tanácsban. A Demokratikus Koalíció világossá fogja tenni, hogy a magyar polgárok döntő többsége Európában akar élni, ezért nem támogatja az Orbán kormány idegenellenes, a nemzetközi jogot és szolidaritást semmibe vevő, demagóg politikáját.

DK sajtóiroda