Barion Pixel

Puszta blöff a „Stop Soros” csomag

2018.01.18.
orbán és soros
Puszta blöff a „Stop Soros” csomag
Macedóniában napra pontosan egy éve indította útjára az SOS (Stop Operation Soros, azaz Állítsuk meg a Soros-hadműveletet) mozgalmat az azóta már meg is bukott jobboldali kormánypárt. Orbán kormánya most ugyanezt hirdette meg.
A Demokratikus Koalíció szerint a kormánynak ez a lépése blöff, kampányfogás, amellyel a menekültügyben leleplezett hazugságairól akarja elterelni a figyelmet. A külföldről támogatott civil szervezetek megadóztatása veszélyes precedenst teremt, mert megteremti annak a lehetőségét, hogy elvonja például a Prosperitati Alapítványtól a vajdasági magyar vállalkozások fejlesztésére nyújtott ötven-, illetve a Pro Economica Alapítványtól az erdélyiekére tervezett százmilliárdos magyarországi támogatás 25 százalékát.
Ami pedig az idegenrendészeti távoltartás tervezett intézményét illeti, az ötlet a Rákosi-, illetve Kádár-rendszerben létezett, de már jóval a rendszerváltás előtt fölszámolt határsávot élesztené föl. Ez legalább két ponton sérti az uniós alapelveket: különbséget tesz a magyar és a nem magyar uniós polgárokra vonatkozó szabályok között és sérti a „négy szabadság” elvének egyikét, a személyek EU-n belüli szabad mozgását.
Ha tehát a parlament Fideszes többsége a választási kampány hevében mégis megszavazná ezt a törvényt, a DK európai parlamenti képviselői haladéktalanul a Bizottsághoz fordulnak a magyar, illetve az uniós polgárok jogainak védelmében.
Niedermüller Péter
alelnök, EP-képviselő, DK
RSS