Barion Pixel

A Fidesz nyelvtanfolyamokon készít fel ukránokat, hogy rájuk szavazzanak

2018.01.18.

lázár jános, orbán viktor és tállai andrás

A Fidesz nyelvtanfolyamokon készít fel ukránokat, hogy rájuk szavazzanak

Budapest, 2018. január 18., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint a Fidesz közpénzből támogatott ukrajnai nyelviskolákban készíti fel az ukránokat a magyar állampolgársági vizsgára, hogy áprilisban már a kormánypártra szavazhassanak.
Varju László csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján egy tavaly novemberi Magyar Idők-cikkre hivatkozott, amiben arról írtak, hogy a korábbi években több ezer ukrán jelentkezett magyar nyelvtanfolyamokra.
A független képviselő azt mondta, hogy 2017 novemberéig 12 ezer 431 ember vett részt ezeken a tanfolyamokon, ezek az emberek soha nem éltek, dolgoztak vagy adóztak Magyarországon, az Orbán-kormány mégis "300 ezer forintos nyugdíjat és magyar állampolgárságot ad nekik, ha a Fideszre szavaznak".
Kérdésre Varju László azt mondta, hogy a határon túli magyarok tudnak magyarul, ezért a DK számára az a bizonyíték állításaira, hogy a Magyarországról is támogatott nyelvtanfolyamokkal ukránokat készítenek fel az állampolgársági eskütételre, hogy így szerezzenek új szavazókat.
MTI 2018. január 18.
RSS