Ösztöndíj lelkészeknek - Az Orbán-kormány a saját alaptörvényét sem tartja be

2018.01.09.

katolikus_egyhaz_pap

Ösztöndíj lelkészeknek - Az Orbán-kormány a saját alaptörvényét sem tartja be

Az Orbán-kormány nem csak felszámolta az alkotmányosságot, egyúttal létrehozott egy egypárti - a DK számára illegitim - alaptörvényt, de most már ennek a pontjait sem tartja be. Még az orbáni alaptörvény VII. cikkelye is rendelkezik az állam és az egyházak szétválasztásáról, de ez sem zavarja őket abban, hogy kárpátaljai református lelkészeknek alapítson a kormány ösztöndíjat.
Az egyházak kiemelt állami támogatást kapnak az adófizetők pénzén. Ha lelkészeknek ösztöndíjra van szüksége, azt a reformátusoknak kellene kigazdálkodni, nem pedig minden adófizetőtől elvenni azt a pénzt, amit erre akarnak fordítani. Ráadásul fejenként félmillió forintot kapnak a kiválasztottak.
A Demokratikus Koalíció a kormányváltás után rendbe fogja tenni az állam és az egyházak szétválasztását. A hitélet fontos, de emiatt például nem kaphatnak kevesebb pénzt a világi iskolák, és meg fogjuk szüntetni a kötelező hittan/erkölcstan oktatást is.
Niedermüller Péter
alelnök, DK