Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a hajdúhadházi játszótér ügyében Niedermüller Péter kérdése nyomán

2017.12.12.
fizetős játszótér
Hajdúhadházon a 85 millió forint uniós támogatással épült játszótér használatát a város vezetése „regisztrációhoz” köti. A környéken lakó roma családok számára semmilyen információt sem adtak arról, hogy mi a regisztráció módja, és ha ezt kérték, akkor is elutasították őket. Ennek következtében a környékbeli roma gyerekek egyáltalán nem tudják használni a játszóteret.
Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke annak érdekében fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megszűnjön ez a kirekesztő gyakorlat.
A kérdésére adott válaszában a Corina Cretu uniós biztos hangsúlyozza, hogy a diszkriminációmentesség elvét alkalmazni kell az uniós alapokból történő fejlesztések esetén. Azt is kiemeli a válasz, az uniós jogszabályok tiltják a közvetlen és közvetett, faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést több kulcsfontosságú területen, például a nyilvánosság számára elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.
Emiatt a Bizottság az irányító hatóságnak küldött levelében hangsúlyozta a megkülönböztetésmentesség elvére vonatkozó meglévő jogi rendelkezéseket, és további információkat kért a projekttel kapcsolatban, hogy értékelhesse a diszkrimináció elkerüléséhez szükséges lépéseket.
Reméljük az európai fellépést követően minden kisgyerek játszhat majd az uniós támogatásból indult játszótéren.
DK Sajtóiroda