Barion Pixel

A gyógyszertámogatások emelését ígéri a DK

2017.11.30.

gyógyszerek

A gyógyszertámogatások emelését ígéri a DK

Budapest, 2017. november 30., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) azt ígéri, hogy kormányra kerülve emelni fogja a gyógyszertámogatásokat.
Oláh Lajos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ennek mértékét egy később kidolgozandó mutató alapján határozzák majd meg, ami többek között az inflációt is figyelembe veszi majd, hogy a támogatások reálértéke ne csökkenjen.
A független képviselő arra hivatkozott, hogy miközben a költségvetés 2010-ben még 357,7 milliárd forinttal támogatta a betegek gyógyszervásárlását, addig ez az összeg 2015-re 338 milliárdra csökkent. Hangsúlyozta, hogy ugyanezen idő alatt a háztartások gyógyszerkiadása 267,7 milliárdról 319 milliárd forintra nőtt. Ma a büdzsé már a felét sem fizeti az emberek gyógyszerkiadásának - emelte ki a politikus.
A kormány 2010-2015. között évi tíz eurót spórolt minden egyes magyar állampolgáron a támogatás csökkentésével - közölte. Kiemelte, hogy például a rákgyógyszerek esetében sem a leghatásosabb, hanem a legolcsóbbat kell felírni.
Az állami hozzájárulás csökkenése egyedülálló a V4-es országokban, a többi államban növekedés tapasztalható - mondta Oláh Lajos.
MTI 2017. november 30.
RSS