Barion Pixel

A DK üdvözli az ombudsman kiállást az egynemű párok jogai mellett

2017.11.25.

Female couple cuddling with their baby son

A DK üdvözli az ombudsman kiállást az egynemű párok jogai mellett

Egy másfél éves roma kislányt akart örökbe fogadni egy leszbikus párkapcsolatban élő nő. A pszichológusi szakvélemény szerint a pár gyermekvállalásra kifejezetten alkalmas, az összeszoktatási folyamatot elindították, a kislány erősen kötődött már reménybeli családjához, amikor az örökbefogadás folyamatát felsőbb utasításra leállították. A gyermeket a döntés súlyosan megviselte, testi és szellemi fejlődésében egyaránt visszavetette.

Az ombudsman most napvilágot látott jelentése megállapította, hogy a hatóságok súlyos jogsértéseket követtek el: sérült a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga, és szexuális irányultságon alapuló, jogellenes hátrányos megkülönböztetés is megvalósult. A jelentés idézi a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságának korábbi ítéletét is, amely szerint „az örökbefogadási döntések meghozatala során a szexuális irányultság nem lehet szempont”.

A Demokratikus Koalíció örömmel üdvözli az alapvető jogok biztosának kiállását a magyar kormánytöbbség és a hatóságok jogfosztó fölfogása és gyakorlata ellen, ami az LMBTQ közösség tagjait sújtja. A jelentést fontos lépésnek tekinti az azonos nemű párok jogainak érvényesítése felé vezető úton. Fontosnak tartaná, hogy hasonló ügyek a bíróság elé is kerüljenek és a magyar igazságszolgáltatás is hasonló szellemben ítélkezzék.

Niedermüller Péter alelnök, EP-képviselő, DK

Sebián-Petrovszki László LMBTQ-munkacsoport vezető, DK

RSS