Barion Pixel

A kormány a bíróságokat is meg akarja szállni

2017.11.16.

pernyerés

A kormány a bíróságokat is meg akarja szállni

Budapest, 2017. november 16., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen, mert a kabinet egy miniszteri rendeletben megváltoztatta a bírák kinevezésének szabályait.
Oláh Lajos független parlamenti képviselő, aki csütörtökön sajtótájékoztatót is tartott a témában, az MTI-nek azt mondta, hogy a Fidesz hét éve tartó "ámokfutása" nyomán az igazságszolgáltatás maradt a jogállam utolsó bástyája Magyarországon. A bírák és a bíróságok döntő többsége meg tudta őrizni függetlenségét, de a Fidesz most véget vet ennek a helyzetnek, a jogállam nyomait is föl akarja számolni Magyarországon - jelentette ki. A DK lépésével megpróbálja megakadályozni a bíróságok készülő "fideszes megszállását" és nem ismeri el bíráknak a kinevezett "pártkatonákat" - közölte.
Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, eddig a már kinevezett bíráknak is döntő szavuk volt abban, hogy kiből lehet bíró. A Fidesz most megszünteti ezt az "önvédelmi lehetőséget", az új rendszerrel pedig egyszerre 200 új bírót akarnak kinevezni - fogalmazott.
Az ügyészség "megszállásával, elfideszesítésével" a hatalom csak azt tudta elérni, hogy a "fideszes vagy kormányközeli gazembereket rendre futni hagytak" - jelentette ki. Hiába emelt azonban vádat az ügyészség a kabinet politikai ellenfelei ellen, a független bíróság előtt szinte minden esetben kudarcot vallott - fűzte hozzá. Közigazgatási vagy polgári perekben is számíthatott a bíróságra az, aki az igazságát ezen az úton kereste - jelezte.
Ha a kormánypárt megszállja a bíróságokat is, akkor a fideszes politikusok a jövőben nyugodtan rágalmazhatják politikai ellenfeleiket, sérthetik azok jó hírnévhez fűződő jogait, a sértettnek kevés esélye lesz az igazságszolgáltatás előtt. Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek pedig hiába próbálnak peres úton adatokhoz jutni a kormány törvénysértéseiről és pénzügyi üzelmeiről - ismertette véleményét.
MTI 2017. november 16.
RSS