Barion Pixel

Gyurcsány Ferenc Oxfordban adott elő

2017.11.10.
gyurcsány oxfordban
Gyurcsány Ferenc Oxfordban adott elő
A Demokratikus Koalíció elnökét a világ legnagyobb tekintélyű egyetemi vitafóruma, az Oxford Union hívta meg vendégelőadóként.
A világhírű egyetemen működő vitafórumot 1823-ban alapították a szabad vita helyszíneként. Eddigi vendégei között található a Dalai Láma, Teréz anya, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton és Albert Einstein is.
Gyurcsány Ferenc csütörtökön este a populista politikáról szóló vitában arról beszélt, hogy a populista politikusok hibáztatása önmagában nem lehet eredményes. A populizmus fő forrása, hogy az elmúlt évtizedekben egyre többen úgy érezték, hogy reményvesztett lett életük. Ha a demokraták ezt nem hallják meg, ha nem nyújtanak tisztességes reményt jelentő megoldásokat, akkor a csalódott emberek a populistákhoz fordulnak. Ezek a politikusok meg gátlás nélkül ajánlják a nemzeti bezárkózást, az ellenségkeresést megoldásnak. 
Mi ezzel szemben azt gondoljuk, hogy ezek rossz és veszélyes válaszok. Ugyanakkor észre kell vegyük, hogy miközben a globalizáció fantasztikus eredményeket hozott, új egyenlőtlenségeket is szült. Ezek az egyenlőtlenségek okozzák a legkeserűbb kiábrándulást sokakban, és ezért fordulnak szembe a hagyományos mérsékelt pártokkal, érzik növekvő veszélynek a globális világ gazdasági, kulturális szabadságát. 
Bezárkózás helyett mi annak ellenkezőjét javasoljuk, mert a globális világ ellentmondásaira csak globálisan lehet válaszolni.
A vállalatok és az emberek közti méltányosabb egyezség például új nemzetközi adómegállapodásokat, alkalmazottakat jobban védő szabályokat követelne. A menekültkérdésre is csak közösen lehet sikeresen válaszolni.
Éppen ezért mi erősebb Európát szeretnénk, európai kormánnyal, kétkamarás európai parlamenttel, végső soron az Európai Egyesült Államok megteremtésével.
DK sajtóiroda
RSS