Barion Pixel

Paksi bővítés - DK: nincs szükség a beruházásra

2017.11.08.

paks 2

Paksi bővítés - DK: nincs szükség a beruházásra

Budapest, 2017. november 8., szerda (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) álláspontja szerint sem most, sem a jövőben nincs szükség a Paks II beruházásra - jelentette ki szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.
Varju László arra reagált, hogy Aszódi Attila, a paksi erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár egy keddi fórumon bejelentette, megkezdődött a Paks II beruházás első tíz, 98 millió eurós összértékű fővállalkozói számlájának kifizetése. Hozzátette: a napokban megkezdik az orosz hitel lehívását.
A DK-s politikus hangsúlyozta, hogy a megújuló energiák egyre jobb hatásfoka miatt több nyugat-európai ország is úgy döntött, hogy kivezeti az atomenergiát. Megjegyezte, jelenleg sehol nem működik olyan típusú erőmű, mint amit Paksra terveznek. A Szentpétervár mellett készülő erőműről riasztó hírek érkeztek, Finnországban pedig a hatóságok nem adták meg a kivitelezési engedélyt - tette hozzá. Úgy vélte, a Paks II beruházás nemhogy enyhíti, hanem fokozza Magyarország energiafüggőségét. 
Varju László szerint csak azért van szükség a beruházásra, mert "nyilván tekintélyes csúszópénzek a Fidesz-közeli zsebekbe kerülnek". Mint mondta, ezért építik fel szükségtelenül az erőművet, veszélyeztetik az ország biztonságát és adósítanak el minden magyar állampolgárt 300 ezer forint erejéig.
A határon túli magyarok szavazati joga elleni DK-kampányhoz kapcsolódva azt javasolta, hogy közülük csak azok voksolhassanak, akik szükség esetén magukra vállalják az egy főre eső 300 ezer forintos adósságot is.
MTI 2017. november 8.
RSS