Elektronikus egészségügy – Fidesz módra

2017.11.03.

elektronikus egészségügy

Elektronikus egészségügy – Fidesz módra

Fennakadás nélkül indult el az elektronikus egészségügyi rendszer – legalábbis a minisztérium szerint. Az orvosok, betegek és gyógyszerészek lényegesen kevésbé elismerően nyilatkoztak. Rengeteg gond adódott, a rendszer gyakran lefagyott, a papíralapú recept kinyomtatása az orvosnál és földolgozása a gyógyszertárban képtelenül lelassult, sokan nem tudtak fölcsatlakozni a rendszerre, az asszisztensek és rezidensek nem fértek hozzá azokhoz az adatokhoz, amikre szükségük lett volna a kezelés előkészítéséhez, és a panaszok vég nélkül volnának tovább idézhetők. A rendszer fejlesztése vélhetőleg a Fidesznél megszokott módon, haveri cégek közreműködésével történt, a minőségre, a beüzemelésre és a tesztelésre nem sok figyelmet fordítva. Ráadásul ősszel próbálták bevezetni, amikor a megbetegedések száma ugrásszerűen megnő, így az egészségügyi ellátás eleve lassabb a megszokottnál. A Demokratikus Koalíció arra emlékeztet, hogy mindez a legkevésbé sem törvényszerű: elektronikus egészségügyi rendszer a világ számos országában kitűnően működik, jelentősen csökkentve az adminisztrációt és így fölgyorsítva a kezeléseket. A kormányváltást követően a legjobb tapasztalatokra építve olyan rendszert és olyan módon vezetünk be, ami a betegeknek és az egészségügyben dolgozóknak egyaránt megelégedésére szolgál majd. Dr. László Imre a DK egészségügyi kabinetjének vezetője