Igazságot a jogaiban megsértett tanárnőnek!

2017.10.20.

szomorú tanár

Igazságot a jogaiban megsértett tanárnőnek!

Egy tanárnő a magyar oktatáspolitikáról Facebook-oldalára kitett kritikáját az oktatásügy azzal bosszulta meg, hogy álláspályázatát elutasította. Az iskola igazgatója, aki korábban az ő fölvételét javasolta, ezt követően a másik pályázót támogatta, akinek pedig nem is volt meg a feltételként szabott pedagógus végzettsége. Nyíltan meg is mondta a nő – szintén az iskolában dolgozó – férjének, hogy nincs szüksége kormányt kritizáló emberekre, és a minisztériumból is ilyen értelmű utasítást kapott. A Demokratikus Koalíció fölháborodottan utasítja vissza, hogy a politikai lojalitás újra fölülírhatja a szakmai alkalmasságot. Ezt még az egyébként illegitim, a Fidesz által saját magára szabott és egyoldalúan hazánkra kényszerített alaptörvény is tiltja. A kormányzat cinizmusára és züllöttségére mi sem jellemzőbb, mint hogy minisztériumok ilyen törvényellenes utasításokat adhatnak ki, és hogy intézmények élére olyan embereket neveznek ki, akik a törvények helyett ezeket hajtják végre. Követeljük, hogy az illetékes szakhatóság és a bíróság szolgáltasson igazságot a vélemény-nyilvánítás jogaiban korlátozott tanárnőnek, a jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak pedig egyszer s mindenkorra szakítania kell az efféle gyakorlattal. Niedermüller Péter Alelnök DK