Veszélyben a gyógypedagógiai ellátás

2017.10.19.

gyógpedagógus

Veszélyben a gyógypedagógiai ellátás

Ismeretes, hogy a közoktatásban egyre nagyobb a pedagógus-hiány, iskolák már a Jófogáson és a Vaterán is keresnek tanárokat. Kevésbé ismert, hogy még nagyobb a kereslet a gyógypedagógusok iránt. Végzős gyógypedagógusok válogathatnak az állások között, sőt, az egyetemek gyógypedagógus-képző részlegeit valósággal ostromolják, hogy már képzés közben is alkalmazhassák az ott tanulókat. A gyógypedagógusok azonban csapatostul veszik az irányt az ország határai felé. Ez nem is csodálható: havi nettó 130 ezerért vagy még ennél is kevesebbért kellene végezniük ezt a hihetetlenül nehéz, áldozatos és embert próbáló munkát. A hazai gyógypedagógiai ellátás összeomlóban van. A Demokratikus Koalíció szerint a jövőre hivatalba lépő demokratikus kormánynak egészében kell átgondolnia az oktatás rendszerét, ezen belül pedig nem takarítható meg az oktatási kiadások radikális emelése. Magyarország 2015-ben a GDP 4,3%-át, az összes állami kiadásnak pedig mindössze 8.9%-át fordította oktatásra – mindkettővel az utolsók közé tartozunk a legfejlettebb országokat tömörítő OECD-n belül.Tömeges, jól képzett munkaerő híján pedig csak az alacsony hozzáadott értéket termelő vállalkozások telepednek meg nálunk, amelyek nem képesek elég magas béreket fizetni így a kivándorlás folytatódni fog. Hazánk gyorsuló leszakadásának megfékezéséhez az oktatás a kulcs. Niedermüller Péter alelnök DK