Gyurcsány: partnerek kellenek a kormány leváltásához

2017.10.03.
Gyurcsány bonyhádon
Gyurcsány: partnerek kellenek a kormány leváltásához

Bonyhád, 2017. október 3., kedd (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint partnerek kellenek Orbán Viktor miniszterelnök leváltásához, ezért nem szabad örülni annak, ha bármelyikük bajban van. Gyurcsány Ferenc keddi bonyhádi lakossági fórumán azt mondta: ha egy partnerük szavazókat veszít, azok nem biztos, hogy a DK-t támogatják majd 2018-ban. "Optimista vagyok a választásokat illetően annak ellenére, ami az elmúlt két napban történt" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP miniszterelnök-jelöltjének visszalépésére utalva. Azt mondta: pártja 10-15 százalékot fog elérni, mivel minden olyan választáson, amelyen önállóan indult, sokkal több szavazatot kapott, mint amennyit a közvélemény-kutatók mértek. A pártelnök a választási siker kulcsának és kötelező feladatnak nevezte, hogy a demokratikus ellenzéki pártok a 106 egyéni választókerületben megállapodjanak egymással, az önálló listák pedig  - tette hozzá - megmutatják a különbségeket.  Miután többen akarnak kormányváltást, mint a kormány maradását, ha a kormányváltók a legesélyesebb jelöltre szavaznak, a Fidesz el fog veszíteni 60-70 választókerületet, és kisebbségbe szorul - érvelt. Ehhez azonban meg kell érteni, hogy nagyon különböző demokratikus pártok vannak, amelyek egyben közösek: "egy normálisabb, európai köztársaságot" akarnak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Emlékeztetett arra, hogy a DK az ellenzéki pártoknak a választási törvény módosításáról aláírt megállapodását záradékkal látta el, miszerint ne szavazhasson az, aki nem Magyarországon él. Ez a politikus szerint azért jó, mert ha valaki ezzel egyetért, szavazhat a DK-ra, aki ezen nem változtatna, talál másik demokratikus pártot.  A megalakuló kormánykoalíció majd eldönti, hogy mit kell tenni a választási törvénnyel - tette hozzá. Véleménye szerint a külön pártlisták több szavazót vonzanak, hasonlata szerint "a méret utáni szabóság is jobb, mint a konfekció".  A DK elnöke azt mondta: "Nyitva az út a Fidesz veresége felé, a kormányzó párt 2010-ben 54, 2014-ben 45 százalékot kapott, 2018-ban harmincvalamennyit fog."    Gyurcsány Ferenc mintegy százfős hallgatósága előtt a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban rendezett fórumon egyebek között arról is beszélt, hogy sokkal fontosabb problémák is vannak a menekültkérdésnél, ezek között említette az oktatás, az egészségügy helyzetét és a nyugdíjrendszert. MTI 2017. október 3.