MTI: DK: nem szabad megszüntetni a kötelező kéményseprést!

2017.09.28.

kéményseprők

MTI: DK: nem szabad megszüntetni a kötelező kéményseprést!

Budapest, 2017. szeptember 28., csütörtök (MTI) - A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy semmikképpen se szüntessék meg a kötelező kéményseprést, mert a lépés miatt családok tízezrei kerülhetnek veszélybe. A párt fővárosi képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium javaslatára reagált, ami a családi házak tulajdonosaira bízná a kéményellenőrzést. Gy. Németh Erzsébet azt mondta, hogy a Fidesz a rezsicsökkentéssel ingyenessé tette a kéményseprést, de emiatt tönkrementek a magyar kéményseprő-vállalkozások. Aztán törvényben tették lehetővé, hogy ritkábban kelljen ellenőrizni, most pedig teljesen eltörölnék a kötelező kéményellenőrzést, aminek következtében egyre több ember halhat meg szén-monoxid-mérgezésben - fogalmazott. 2015-ben kilencen, tavaly viszont már 16-an haltak meg szén-monoxid-mérgezésben, és ez a szám csak nőni fog - jelentette ki a politikus. Budapesten 2015-ről 2016-ra egyhatodával emelkedett a szén-monoxid-mérgezések száma, az elhunytaké pedig egyről hatra nőtt - közölte. A fővárosi kéménytüzek száma egy év alatt 19-ről, 35-re növekedett, a kéményseprők pedig 1800 életveszélyes kéményt találtak tavaly - emelte ki Gy. Németh Erzsébet.  A Belügyminisztérium elképzelésére szerdán már Bándi Gyula zöldombudsman is reagált, aki közleményében életveszélyesnek nevezte a rendszeres, kötelező kéményellenőrzés felszámolását. A javaslat ellen a Kéményseprők Országos Szakszervezete is tiltakozott. MTI 2017. szeptember 28., csütörtök