Lesújtó tapasztalatokkal távozik az Európai Parlament delegációja

2017.09.20.

felcsutfokep_2

Lesújtó tapasztalatokkal távozik az Európai Parlament delegációja

Alapvetően különbözik az Európai Parlament és a magyar kormány fölfogása abban a kérdésben, mire és hogyan használhatóak az EU-támogatások – ez a legfontosabb következtetése az EP-delegáció ma véget ért látogatásának. Csepreghy miniszterhelyettes tájékoztatása szerint a kormány fő célja a nemzeti gazdasági érdekérvényesítés, szemben az EU-nak a tagállamok modernizációjára, a közös európai szint elérésére koncentráló törekvésével. Csepreghy hozzátette: a kormány a célzott fejlesztések híve, és büszke arra, hogy a projekteket állami alkalmazottak bírálják el. Világos, hogy ez a három szempont a korrupciónak és az önkényes osztogatásnak ágyaz meg. Ezt nemcsak a civil szervezetek által a kormánytól kiperelt hivatalos, a rendszerszintű a korrupciót bizonyító adatok támasztják alá, de az OLAF, az EU csalás elleni hivatala is, amely szerint 2016-ban Magyarországon csalták el a legtöbb EU-s pénzt. Aligha véletlen, hogy a magyar kormány nem csatlakozott az ezt üldözni hivatott Európai Ügyészséghez. A delegáció meglátogatta az 1,7 millió eurós támogatással épült felcsúti kisvasutat is, ahol korrekt műszaki tájékoztatást kaptak, az azonban világossá vált, hogy a létesítménynek semmiféle gazdasági vagy társadalmi jelentősége nincs, az puszta szimbóluma egy megalomán politikai hatalomnak. Niedermüller Péter a Demokratikus Koalícióalelnöke, EP-képviselő